
Také nazývaný bachor-nerozložitelný protein nebo RUP, bypass protein je frakce bílkovin v krmivu, která uniká mikrobiálnímu rozkladu v bachoru a dostává se do tenkého střeva neporušená. Jakmile se tam dostane, je stráven vlastními enzymy zvířete, které vedou aminokyseliny přímo do krevního řečiště.
Termín „bypass protein“ často slýcháme častou, ale co to skutečně znamená – a kdy to skutečně vydělává peníze? Jednoduše řečeno, bypass protein (také nazývaný bachor-nerozložitelný protein nebo RUP) je frakce bílkovin v krmivu, která uniká mikrobiálnímu rozkladu v bachoru a dostává se do tenkého střeva neporušená.
Ve zdravém bachoru mikrobi rozkládají většinu bílkovin v dávce na amoniak a poté jej přeměňují na mikrobiální bílkoviny. To funguje dobře, když je dodávka energie vyvážená a celkový mikrobiální výdej odpovídá potřebě aminokyselin zvířete. Ale u zvířat s vysokou produkcí – zejména u dojnic na začátku laktace, rychle rostoucího masného skotu nebo vysoce produktivních malých přežvýkavců – nedokážou bachorové mikroby prostě držet krok. Tehdy se stává prospěšným dodávat více bypassového proteinu: zajišťuje, že se do střeva dostane dostatek metabolizovatelných aminokyselin, zejména lysinu a metioninu, aby podpořily syntézu mléka a svalů.
Podávání složek s vysokým RUP zvířatům s nízkou užitkovostí nebo zvířatům krmeným pící je obvykle nehospodárné. Bachorové mikroby stále potřebují ke svému fungování rozložitelný dusík, takže nadměrná ochrana bílkovin může snížit trávení vlákniny a celkový příjem. Cílem je rovnováha, nikoli maximální obcházení. Bypass protein není kouzelné aditivum – je to nástroj pro načasování. Použijte jej, když bachor nemůže uspokojit poptávku po aminokyselinách, a to nejen proto, že to zní zajímavě. Ke skutečnému „rozemletí“ krmiva dochází stále v bachoru; prostě se mu pomůže, když dosáhne svého limitu.
Feed Strategy