Bývalý mlýn ožil zvířaty

Za minulého režimu byl areál bývalého mlýna Na Podskále využívaný jako víkendové a prázdninové místo pro nejmenovanou tělovýchovnou jednotu z Prahy. Napřesrok to bude deset let, co se údolí Smilkovského potoka proměnilo v místo, kde se chovají domácí zvířata a z ovčího a kravského mléka se podle tradičních receptur vyrábějí jogurty, kefíry, čerstvé i tvrdé sýry.

Areál zrekonstruovaného amlýna nachází další využití
Areál zrekonstruovaného amlýna nachází další využití

 

Historie mlýna na Podskále v Heřmaničkách č. p. 66 sahá až do poloviny osmnáctého století, kdy bylo vodní dílo v roce 1747 postaveno pod hrází Podskalského rybníka. Z dostupných historických zdrojů se můžete dočíst, že až do roku 1938 se tu vystřídalo sedm mlynářů, kteří mlýn jak jinak, než zvelebovali, aby sloužil svému účelu. Po roce 1989 byl mlýn přestavěn na obytné stavení se zachovalým náhonem. Od roku 2009 je majitelem uvedené usedlosti Ing. Jan Mašek, který se svým společníkem založili společnost Na Podskále, s. r. o., se záměrem provozovat tady zemědělskou činnost.

„Nejprve tu byly kozy, konkrétně stádo okolo patnácti kusů, které sloužilo k produkci mléka, z něhož jsme se učili vyrábět sýry. Po odchodu jednoho ze společníků se společnost vrátila k původnímu plánu chovat dojné ovce. Ze zvažovaných plemen lacaune nebo východofríská jsme upřednostnili východofríské ovce, které jsou do našich podmínek přeci jen vhodnější. Během roku 2017 jsme postupně vybudovali stádo, postavili ovčín, pořídili dojírnu a ovce zapojili do kontroly užitkovosti. Mlékárnu jsme registrovali 30. 6. 2016,“ shrnul na úvod jednatel společnosti Ing. Jan Mašek.

 

Chovatelská práce

Aktuálně na farmě evidují 60 bahnic, 18 jehnic, a 90 jehňat. Dále čtyři jerseyské dojnice, vysokobřezí jalovici a tele ve věku šesti měsíců. O zvířata se trvale starají dva zaměstnanci, kteří současně udržují celý objekt.

„Naše krédo je, aby zvířata dostala do žlabu to, co měla, a dostalo se jim nadstandardní péče s individuálním přístupem. Trváme na tom, aby se naši zaměstnanci dobře chovali ke svěřeným zvířatům, která by měla být vždy na prvním místě. Pod matkami necháváme jehňata dva měsíce, protože prioritou je odchovat kvalitní plemenný materiál. Ještě když jsou jehňata u matek, dokrmujeme je ve školkách, přičemž od dubna mohou chodit na pastvinu. Na noc je však zavíráme v ovčíně. Ve vrzích bývají většinou dvojčata, ale ani trojčata či čtyřčata nejsou ničím výjimečným. Podle našich zkušeností jsou ideální dvojčata, a to jak z hlediska budoucí produkce mléka pro hospodářský užitek, tak z hlediska utváření tvaru a velikosti vemen, což je výhodné i pro strojní dojení. Nehledě na to, že matka jehňata snadno uživí. Jehňatům kupujeme speciální granule, aby lépe zvládla odstav. Odchované jehnice si ponecháme a beránky po klasifikaci prodáváme s tím, že letos máme zatím vytypováno šest aukčních beránků,“ pokračoval dále jednatel společnosti.  

Na farmě jsou také čtyři jerseyské dojnice, vysokobřezí jalovici a tele ve věku šesti měsíců
Na farmě jsou také čtyři jerseyské dojnice, vysokobřezí jalovici a tele ve věku šesti měsíců

 

Fáze budování kvality

Prioritou společnosti Na Podskále, s. r. o., je vybudovat kvalitní stádo východofríských ovcí, což mimo jiné předpokládalo spolupráci s plemenářem a zapojení do kontroly užitkovosti, která je v režii Svazu chovatelů ovcí a koz, z. s. Šlechtitelskou činnost zde vykonává Ing. Richard Konrád, kterého jsme také oslovili.

„Zvířata zde byla nakoupena asi ze tří chovů, což dalo celkem dobrý základ i přesto, že ve stádu bylo dost kříženek, ale s vyšším podílem krve východofríské ovce. Postupnou selekcí jsme se dostali k tomu, že dnes je ve stádu stoprocentní východofríská ovce. Stádo se zkvalitňuje díky šlechtitelské práci a výběru zvířat, ale i zlepšením chovatelských podmínek, čímž se pomalu dostáváme k počátečnímu záměru mít stádo padesáti kvalitních ovcí s dobrou produkcí mléka, z něhož na farmě produkují mléčné výrobky. Majitel společnosti Ing. Mašek se svými spolupracovníky se o farmu velmi dobře starají a musím smeknout, že při výběru zaměstnanců mají „šťastnou ruku“. Pokud bych měl hodnotit úroveň farmy, rozhodně patří k lepšímu průměru, a to i přesto, že ovce jsou většinu roku na pastvině. Věřím, že cíleným připařováním směrovaným na zlepšení plemenných hodnot a užitkovosti zvířat se posuneme ještě dále. Mohu s potěšením konstatovat, že majitel respektuje vše, na čem se dohodneme, a je radost s ním spolupracovat,“ uvedl současný předseda SCHOK, z. s.

Ovce zde dojí na pastvině dvakrát denně
Ovce zde dojí na pastvině dvakrát denně

 

Získávání mléka a jeho finalizace

S dojením na farmě začínají na začátku dubna. Na osmimístné dojírně jsou dva dojicí stroje, každý s obsluhou čtyř dojnic. Stádo o šedesáti dojnicích se tak podojí zhruba za půldruhé hodiny s tím, že průměrný nádoj odpovídá asi jednomu litru na kus a se složkami 4,7 % tuku, 5,2 % bílkovin a 5,1 % laktózy.

Také vyráběné nakládané sýry se těší velké oblibě
Také vyráběné nakládané sýry se těší velké oblibě

„V letošní sezoně nadojíme okolo šedesáti litrů ovčího mléka denně, přičemž od třech krav máme 45 litrů mléka. Dojnice dojíme dvakrát denně. Ovčí a kravské mléko zásadně nemícháme i proto, že si naše výrobky oblíbíli také zákazníci s intolerancí na laktózu. Vyrábíme jogurty, kefíry, tvaroh, čerstvé sýry, sýry na gril, kterým říkáme pološtiepok, dále polotvrdé sýry, paner tj. indický sýr bez chuti a halloumi ve tvaru placky, který se také griluje. Z ovčího mléka je nejoblíbenější brynza, o kterou je velký zájem a na první, tzv. májovou brynzu, se před farmou tvoří fronty. Mimořádný úspěch mají také balkánský sýr z kravského mléka a feta, což je také balkánský sýr, ale z ovčího mléka. Velmi oblíbené jsou i kefíry, které na rozdíl od jogurtů neochucujeme. Jogurty máme přírodní i ochucené ovocnými příchutěmi jahoda, borůvka či meruňka, ale i čokoládou. Sýry pak ochucujeme bylinkami, například bazalkou, tymiánem, medvědím česnekem a pepřem, ale také sušenými rajčaty či olivami. Naše výrobky můžete zakoupit v podnikové prodejně na farmě, která je otevřená čtyřiadvacet hodin sedm dnů v týdnu. Co se týká plánů do budoucna, chceme vybudovat zázemí pro možnost provozu agroturistiky v podobě letních táborů pro děti. Rádi bychom dětem předali náš vztah k přírodě a pomohli jim vytvořit si kladný vztah ke zvířatům, a to i k těm hospodářským. Tyto plány naplňujeme postupnými kroky s ohledem na časové a ekonomické možnosti,“ konstatoval na závěr jednatel společnosti Na Podskále, s. r. o., Ing. Jan Mašek.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.