Zemědělské obchodní družstvo Božejov hospodaří na Vysočině nedaleko Pelhřimova na výměře zhruba 1300 hektarů zemědělské půdy, z nichž zhruba tisícovku zaujímá půda orná a zbylá výměra připadá na trvalé travní porosty.
Jak říká předseda družstva Zdeněk Pípal, hlavním zaměřením podniku je výroba mléka. „Za těch 25 let, co jsem předsedou, se mnohé změnilo. Od začátku jsem byl přesvědčen, že skot do našich podmínek patří, a že jedině zaměření na výrobu mléka má na Vysočině smysl,“ vyznává se Zdeněk Pípal ze své filozofie. A tak, ač na nejvyšší post nastupoval z místa hlavního agronoma, udělal vše pro to, aby chov dojnic „šlapal“.
Plemeno holštýn
ZOD Božejov chová aktuálně 320 dojnic plemene holštýn, celkem se na jedné farmě, což je podle slov předsedy výhoda, chová zhruba 900hlavé stádo. Původní vazné stáje prošly po roce 2004 rekonstrukcí na volné ustájení. Nyní jsou ve dvou z nich dojnice, jedna hala slouží jako dojírna, další rekonstruované stavby jsou určeny pro odchov mladého skotu a výkrm býků.
Při pohledu do starších stájí je vidět, že i v nich se dá nastavit perfektní welfare. Součástí celého systému je také precizní výživa, na níž spolupracuje podnik s firmou Sano, konkrétně s Ing. Josefem Kociánem, Ing. Milanem Bardiovským a Petrem Havránkem.
Dojnice v laktaci přijímají jednotnou krmnou dávku, která aktuálně obsahuje 27 kilogramů kukuřičné siláže, 12 kg jetelové senáže, 2 kilogramy vloček s močovinou, 10,5 kilogramu jadrné směsi a jeden kilogram melasy. TMR se míchá v novém krmném voze Trioliet s vykusovacím čelem.
Výroba objemů
Jak komentuje Zdeněk Pípal, na výrobu objemných krmiv se v družstvu klade maximální důraz. „Jsme v této oblasti plně soběstační. Uvědomujeme si totiž, že čím kvalitnější objemy se nám podaří vyrobit, tím více ušetříme peněz za další složky krmné dávky,“ komentuje předseda podniku a dodává, že výroba statkových krmiv začíná už na poli, péčí o porosty i vhodným termínem sklizně. Další fáze nastává při navážení, dusání a zakrývání jámy, v Božejově k tomuto účelu slouží převážně důlní pásy, které při správném použití celou hmotu dokonale utěsní. Do píce se používá konzervační prostředek Labacsil Duo.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!