Chov koz celoročně ve stáji a bez pastvy

V rámci letošního francouzského veletrhu Sommet de l´élevage jsme navštívili farmu s chovem alpských koz v oblasti Chantois poblíž města Sainte-Foy-Saint-Sulpice v regionu Rhône-Alpes. Chovatel se zabývá chovem koz a produkcí mléka na výrobu sýrů asi dvanáct let.

Současný majitel farmy Earl Limousalpe Michael Basset s chovem koz byl původně zaměstnancem firmy s chovem masného skotu plemen charolais a limousin, a to v letech 1993 až 1999.

Na začátku prosince 1999 koupil farmu a stal se farmářem. Převzal masné stádo skotu a pronajal si půdu a budovy. O tři roky později se rozhodl změnit zaměření farmy a rozhodl vytvořit stádo dojených koz a mléko dodávat do výrobny sýrů Fromagerie des pays d´ Urfe.

Farmář v současné době chová asi 110 dojených koz, jsou ustájeny volně ve stlaných kotcích, krmivo se zakládá do žlabů a v kotcích jsou k dispozici miskové jazykové napáječky. Dojí se v paralelní dojírně s deseti stáními.

Narozená kůzlata jsou ustájena odděleně od matek v kotcích v další stáji a jsou napájena ze žlabu s „dudlíky“.

Průměrná užitkovost ustájených koz je 800 litrů mléka za laktaci o tučnosti 3,61 % a s obsahem bílkovin 3,33 %.

 

Výživa a krmení

Farmář nevyužívá pro své stádo koz pastvu. Vyvětlil, organizace pastvy by byla velmi složitá a pastevní porost je pro kozy vhodný jen asi tři měsíce v roce, v dubnu až červnu. Proto je jednodušší sušit seno. Kozy dostávají optimální stejnou krmnou dávku po celý rok. Krmení je založeno na seně, které se z vlastních travních porostů sklízí, a přidávají se koncentrovaná krmiva s vlákninou a kukuřice, která se nakupují. Koncentrovaná směs s vlákninou, která se přidává do krmné dávky k senu, obsahuje vlákninu vojtěšky, sójovou moučku, extrahovaný řepkový šrot, řepkové pokrutiny, kukuřičné vločky, sušené lihovarské výpalky – DDGS, řepné skrojky, melasa, extrahovaný slunečnicový šrot, uhličitan vápenatý, kukuřičný gluten, fosforečnan vápenatý, vinné kvasinky.

 

Podrobněji v časopisu Náš chov 11/2014.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down