Co nabízí drůbežářský výzkum

Dvanáctá mezinárodní konference s příznačným názvem Drůbež 2013, kterou ve dnech 17. až 18. října uspořádala Česká národní větev Světové drůbežářské organizace v Brně přinesla především zajímavé výsledky drůbežářského výzkumu. Velký prostor organizátoři dali zejména přednášejícím, kteří se věnovali tématům z oblasti genetiky. Současně je však třeba říci, že tradičně dvoudenní akce měla na programu také aktuální informace z oblasti výživy a zoohygieny chovu.

Bezpochyby hlavní hvězdou podzimní dvoudenní drůbežářské konference, která v prostorách brněnského hotelu Myslivna odstartovala včera byl specialista skotského Roslin Institutu v Edinburgu Ian C. Dun. Ve své přednášce představil možnosti molekulární genetiky ve vztahu ke zvýšení kvality drůbežích vajec. Ještě než se dostal ke genovým markerům předikujícím pevnost skořápky a kostí nejprve zopakoval jak vejce vzniká a jaké faktory ovlivňují jeho kvalitu.
„Zlepšenou kvalitou skořápky bychom docílili snížení křapů, které mohou představovat až deset procent denní produkce vajec a dále minimalizovali rizika kontaminace vaječného obsahu patogenními bakteriemi. Ve finále jde o pěkná vajíčka ve spotřebitelských obalech. Musím však předeslat, že selekce na stále lepší parametry užitkovosti nosnic by měla mít své hranice, v žádném případě by neměla být na úkor slepic,“ řekl mimo jiné Ian Dun.
Více se dočtete v aktuálním číslu časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down