26.03.2024 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dnes přemýšlíme jinak

V kategorii Mladý farmář roku do 40 let soutěže Zemědělec roku 2023 již potřetí uspěl Ing. Vojtěch Goby z Teplýšovic na Benešovsku. V již 22. ročníku prestižní soutěže bylo klíčovým parametrem hodnocení finanční zdraví.

Jak dosáhl tohoto ocenění, co pro něj znamená pomoc rodiny a co si myslí o současné situaci v agrárním sektoru jsme se Vojtěcha Gobyho zeptali při prohlídce jeho rodinné farmy, kterou založili jeho prarodiče.

Můžete charakterizovat svůj podnik?

Jsme rodinná farma z Benešovska hospodařící jak v rostlinné, tak v živočišné výrobě. Celkem hospodaříme na více než 600 hektarech, z toho necelých 200 ha zabírají trvalé travní porosty. V rostlinné výrobě se zaměřujeme na pěstování řepky na přibližně 90 ha, potravinářské pšenice na stejné výměře, sladovnického ječmene na zhruba 50 až 70 hektarech, jetele nachového na ploše asi 20 až 30 hektarů a hrachu určeného pro krmné účely. Doplňkově pěstujeme také žito na senáž, oves či luskoobilné směsky, podle aktuálních podmínek sezóny a požadavků našich zvířat.

Před jařiny přidáváme poslední léta i meziplodiny, jako jsou svazenka nebo peluška, které následně zaoráváme. Kvalitu půdy zlepšujeme také zapravováním hnoje.

V živočišné výrobě provozujeme drůbežárnu na výkrm brojlerů a pekingských kachen. Turnus selských, pomalu rostoucích brojlerů vykrmujeme na začátku léta. Celý turnus rozprodáme tzv. ze dvora. Na jaře a na podzim vykrmujeme 6000 kachen pro Vodňanskou drůbež.

Dále od konce 90. let chováme masný skot, převážně plemene charolais. Základní stádo každý rok rozšiřujeme. Od poloviny devadesátých let, kdy můj děda skupoval jalovičky a krávy z okolí, máme nyní uzavřený obrat stáda 120 matek. Každý rok zařazujeme zhruba dvacet čistokrevných jalovic. Hlavním zdrojem příjmu je prodej zástavových telat ve věku 6–7 měsíců.

Myslíme také na krajinu. Mimo jiné se nám za posledních deset let podařilo postavit dva nové rybníky a jeden velký zrekonstruovat. Momentálně přemýšlíme nad další realizací tůní a výsadby zeleně na našich pastvinách. Celé to zvládáme společně s mým strýcem Vladimírem Škvorem, mým bratrancem Danielem Škvorem a třemi velmi šikovnými zaměstnanci.

Co je podstatou dobré a zdravé ekonomiky vašeho podniku a na co se chcete v budoucnu zaměřit?

Myslím si, že úspěch je z velké části právě díky spolupráci celé rodiny. Společně se strýcem řídíme celou farmu ve dne v noci. O drůbež se velmi aktivně stará má teta Jitka Škvorová a moje manželka Jaroslava. Bratranec a tři šikovní zaměstnanci zastanou práci ve všem možném, spoustu věcí si dokážeme udělat sami. Aktivně se zapojuje i ve vysokém věku můj děda Josef a babička Marie Škvorovi. Když je potřeba, po práci pomohou i moji rodiče.

I kvůli současné ekonomické krizi v celém našem oboru nás to donutilo přemýšlet trochu jinak. Tak jako u mnoha dalších už nejsou naším cílem nejvyšší výnosy či užitkovost, ale spíše šetření nákladů a ziskovost.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down