Je nutné připomenout tezi, že zjistit, resp. určit to co je podstatné, není v žádném případě jednoduché! Stává se totiž velice často, že chovatelé a s nimi spolupracující poradci nejsou schopni nalézt racionální vysvětlení pro určité projevy a stavy zvířat. Avšak i takovéto nevysvětlitelné projevy vytvářejí velice důležitou kategorii příznaků jejich aktuálního stavu.
Tyto projevy by se daly zahrnout pod jeden název a to „věci bijící do očí“. Na první pohled to může být jakýsi nepodstatný jev, který se však může při opakovaných pozorováních stát hledaným „červíčkem“, který nelze vypudit z hlavy zodpovědného chovatele. Takového chovatele toto stále nutí k přemýšlení!
K odhalování takovýchto nejasností a nejistot v projevech všech kategorií skotu se musí postupovat po určitých krocích!
Chovatel musí znát anatomii svých zvířat!
I zkušení chovatelé mají totiž často obtíže při přesném pojmenování některých tělesných partií a krajin.
Jak začít s preventivním jednáním?
Zajistit všechny faktory pro dosažení dobrých výsledků, a to dodržením všech zootechnických zásad. Jak?
Dbát na čistotu zvířat, hlavně vemena, končetin.
Důležité je soustředění se na kontrolu a regulaci detailů v technologických prvcích, zařízeních, pracovních rutinách, sledu pracovních operací. Obecně je známé a často opakované úsloví, že v detailech je skryt ďábel! To je tisíckrát ověřená pravda, stejně jako druhé úsloví, že zdraví vysokoužitkových dojnic je podmíněno úrovní chovatele.
Chovatel a spolupracující poradce nesmí přehlédnout i jiné příznaky, signály, návěstí, symptomy, indicie, znamení či náznaky atd. jako jsou:
Je nutné zdůraznit často opomíjený chovatelský faktor: laskavost ke zvířatům. Z celé řady perfektně metodicky připravených experimentů vyplývá, že mnohdy nevysvětlitelné dramatické poklesy v užitkovosti, či reprodukčních ztrátách, jsou často zapříčiněny neadekvátním chováním stájového personálu. Temperament a charakter krav velmi často odráží povahu lidí, kteří je ošetřují!*
Doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., technolog – specialista,
Podrobněji v časopisu Náš chov 6/2022.