02.02.2016 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobroty z Farmy pod Lipou

Rokytnici v Orlických horách se někdy také říká brána do Orlických hor. Není divu, terén je tady už pěkně zvlněný a nadmořské výšky okolo 650 metrů jsou na krajině i na podnebí znát. V těchto podmínkách hospodaří už 25 let rodina Páchova, která na základech bývalého statku vybudovala prosperující Farmu pod Lipou.
„Farmu jsme založili v roce 1991 zakoupením hospodářských budov v Rokytnici v Orlických horách a také základního stáda zhruba 60 převážně strakatých krav. Využili jsme zkrátka první možnosti soukromě hospodařit a uplatnit tak naše zkušenosti ze zemědělské výroby,“ říká Jiří Pácha, který spolu se svojí manželkou Naďou před lety farmu zakládal.

Dnes rodina obdělává zhruba 130 hektarů zemědělské půdy, převážně se jedná o trvalé travní porosty. „Přiséváme také jetele, ale naše přírodní podmínky jim moc nakloněny nejsou, zvláště v roce, jaký byl loni,“ konstatuje farmář.
Na rozdíl od mnoha chovatelů dojnic nenajdeme na zdejších pozemcích ani kukuřici. Jak říká Jiří Pácha, před několika lety ji zkusili vypěstovat a vyrobit z ní siláž, ale nevyšlo to: „Neměli jsme potřebnou techniku a značnou část porostů nám poškodili divočáci.
Jak říká Jiří Pácha, strakaté plemeno do zdejších podmínek jednoznačně patří. Celkem na farmě najdeme sto kusů skotu, z nich je asi 60 krav. Jalovičky se odchovávají pro vlastní obrat stáda, býčci se prodávají jako telata, protože na ně farmáři nemají dostatek místa.*

Více si přečtete v Zemědělci v regionu pro Královéhradecký kraj

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down