Dozrál čas pro krmení hmyzem?

Z alternativních bílkovinných krmiv má velký potenciál pro uplatnění ve výživě zvířat také hmyz. Jedná se o velmi kvalitní zdroj bílkovin srovnatelný se sójou nebo dříve produkovanými živočišnými krmivy. Výhodou hmyzu je rychlý růst, ale také snadná reprodukce, dobrá konverze krmiva a možnost produkce na zemědělských nebo potravinářských odpadech.

Hmyz byl využíván již v prehistorických dobách jako složka potravy u lidí. Takzvaná entomofágie se dosud praktikuje v mnoha zemích světa, převážně v Asii, Africe a Latinské Americe. Na světě je zhruba 1500 druhů jedlého hmyzu, který do svého jídelníčku zařazují přibližně dvě miliardy lidí. V Evropě a Severní Americe zatím panují vůči tomuto zdroji potravy výhrady, zejména s ohledem na jeho bezpečnost. Dosud nebyl zaznamenán žádný případ přenosu nemocí nebo parazitů při konzumaci hmyzu. Ovšem základní podmínkou je, aby byl hmyz odchováván na farmách v kontrolovaných podmínkách.
Organizace IPIFF (International Platform of Insect for Food and Feed), která sdružuje 46 členů, většinou z řad firem produkujících hmyz pro krmné účely, prosazuje využití hmyzu jako krmiva. Obsah bílkovin je velmi vysoký, pohybuje se mezi 55 až 75 %, což je obrovský potenciál. Několik členských států zahájilo chov hmyzu za účelem výroby zpracovaných živočišných bílkovin z něho získaných a jiných hmyzích derivátů určených na krmivo pro zvířata v zájmovém chovu. Tato výroba probíhá v rámci vnitrostátních kontrolních systémů příslušných orgánů členských států. Ze studií vyplývá, že farmově chovaný hmyz by mohl představovat udržitelnou alternativu ke konvenčním zdrojům živočišných bílkovin určených ke krmení monogastrů. V současné době je v rámci nařízení Komise EU 2017/893 povoleno používání zpracovaných živočišných bílkovin získaných z hmyzu ke krmení živočichů pocházejících z akvakultury. Všechny provozy s produkcí hmyzího proteinu musí splňovat veterinární a hygienické předpisy. Organizace IPIFF v současné době vyvíjí snahy zkrmovat hmyzí protein také prasatům a drůbeži.
Více se dočtete v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *