Drůbež jako základní segment živočišné výroby

Živočišná výroba ZD Březina nad Jizerou je založena na chovu skotu a drůbeže, respektive na produkci mléka, hovězího a drůbežího masa. Výkrm brojlerů, který přestavuje ročně šest až sedm zástavů po sto tisíci kusech kuřat, proto není pro středočeské chovatele jen dalším segmentem živočišné prvovýroby. Představuje také více než čtyřicetiletou tradici a pracovní příležitost pro lidi na venkově.

 

 

 

Drůbež se v zemědělském družstvu, hospodařícím na levém břehu řeky Jizery, vykrmuje od roku 1972, kdy se na farmě Březina postavily první dvě haly s naskladňovací kapacitou pro 38 tisíc kuřat. Později k nim přibyly ještě další dvě haly pro 62 000 kusů na farmě  Přestavlky. Momentálně tak podnik jednorázově naskladňuje sto tisíc jednodenních brojlerových kuřat. Dodavatelem genetického materiálu je již třetím rokem líheň Best, spol. s r. o., Opava.

„Ještě donedávna jsme vykrmovali hybridní kombinaci Cobb 500, kterou jsme nahradili hybridem Ross 308. Při využívání shodné technologie výkrmu, včetně krmení, dosahujeme s novou genetikou kuřat lepších výsledků. Kuřata vykrmujeme 35 dní, kdy dosahují průměrné jatečné hmotnosti 2,10 kg, kterou požadují jatky. Respektive Drůbežářský závod Klatovy, a. s., který si také zajišťuje odvoz vykrmených kuřat. Protože při jejich vyskladňování používají kombajn, říkám, že kuřata sklízíme. Podle mého názoru je tento systém šetrnější než ruční chytání do beden. Kombajn, který se navádí na dálku, je vybavený teleskopickým ramenem s gumovými prsty, pomocí nichž se kuřata posouvají na pohyblivý pás. Na jeho konci se elektronicky zaznamenává hmotnost brojlerů. V klimatizovaném kamionu se kuřata následně rozdělují mezi jednotlivá patra s pohyblivým dnem a převážejí se na volno. Pro nás je tento systém vyskladňování kuřat zajímavý i z toho důvodu, že nám odpadá starost se sháněním brigádníků. Přitom finančně je tento způsob srovnatelný s ručním vyskladňováním. Nezanedbatelným bonusem je časová úspora, když to jde dobře, jeden kamion je naskladněný asi za hodinu,“ pochvaloval si předseda představenstva Petr Tvaroh.*

Více se dočtete v listopadovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down