11.12.2019 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Drůbežárna Semechnice je o krok napřed

Na většinou tuzemských řetězců avizované stažení vajec z klecových chovů, plánované nejpozději do roku 2025, samozřejmě zareagovaly podniky produkující konzumní vejce. A to i přesto, že tímto způsobem vyjádřená podpora volným a podestýlkovým chovům zatím nemá oporu v legislativě. Trendu preferujícímu pohodu zvířat se přizpůsobuje i akciová společnost DŽV Rychnov nad Kněžnou, pro níž je produkce konzumních vajec jedním ze dvou základních pilířů živočišné prvovýroby.

V areálu drůbežárny Semechnice mají chovatelé vybudovanou celou výrobní vertikálu výroby konzumních vajec – odchovnou kuřic počínaje přes snáškové haly a třídírnou vajec konče. S ohledem na evropský trend zohledňující welfare zvířat chovatelé nahradili bezmála polovinu ustájovacích kapacit v odchovně kuřic i ve snáškových halách voliérami.
„V posledních čtyřech letech se část zemědělců zabývajících se produkcí konzumních vajec začala přizpůsobovat požadavkům spotřebitelů a obchodních řetězců. Zatímco například v sousedním Německu a Rakousku již chovají nosnice jen v bezklecových technologiích, u nás je pětaosmdesát procent slepic ještě v klecích. Od ledna letošního roku produkujeme denně 45 000 vajec z voliérového chovu. Tato vejce označujeme kódem 2. Dvojka na začátku alfanumerického kódu označení na vejci znamená, že je produkováno v alternativní technologii, respektive z chovu nosnic v halách, a to buď na podestýlce nebo ve voliéře. V současné době jsme v Čechách teprve třetím provozem, který bezklecový systém typu Bolegg Terrace v chovu nosnic zavedl,“ řekl na úvod naší návštěvy ředitel DŽV Rychnov nad Kněžnou, a. s., Tomáš Jedlička.*
Více se dočtete v lednovém čísle časopisu Náš chov

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down