Drůbežářský obor má perspektivu

S ohledem na zvyšující se poptávku po živočišných bílkovinách by se producenti drůbežího masa a vajec nemuseli o svůj byznys obávat. Tedy pokud by se vycházelo z odhadů, že do roku 2025 se poptávka po uvedených proteinech navýší až o 45 % a z poměřovaných zdrojů živočišných bílkovin zůstanou nejžádanější produkty z chovu drůbeže, které jsou cenově nejdostupnější.

Výše uvedené perspektivy drůbežářského odvětví prezentoval na chovatelském setkání chovatelů drůbeže v Kuřimi u Brna Gerry Oude Elferink.
„Spotřeba a poptávka po drůbežím mase se zvyšuje nejvíce v Asii, kde roste jak  počet obyvatel, tak i příjmy. K vlastní produkci nemají dostatek půdy ani vody, a tak budou odkázaní na dovozy. Jak si asijský trh rozdělí světoví producenti drůbežího masa, mezi něž je nutné zařadit vedle Evropské unie také USA, Thajsko, Brazílii, Argentinu, Rusko či Ukrajinu, lze jen odhadovat. Z porovnání ekonomických ukazatelů výroby uvedených producentů vyplývá, že nejnižší výrobní náklady mají farmáři v Brazílii. Naproti tomu vyšší náklady na krmiva, ale i opatření přijatá v rámci legislativy na ochranu životního prostředí, zdraví a pohody zvířat znevýhodňuje Evropu v porovnání se třetími zeměmi. Obdobná situace je i s odbytem konzumních vajec, jejichž ekonomiku zatěžují i zvyšující se legislativní limity ohledně technologie ustájení, respektive navýšení podlahové plochy na jednu nosnici v klecích ze 300 až 400 cm2 na 550 cm2 s tím, že ve voliérových systémech se počítá s minimální plochou 750 cm2. Je však třeba brát v úvahu i měnící se preference a chování spotřebitelů, jejichž stále významnější podíl upřednostňuje maso a vejce pocházející z welfarových chovů, bez antibiotik a z transparentního výrobního řetězce. Cesta k vyššímu zisku vede přes potravinu s přidanou hodnotou s přidělenou značkou, která by diferencovala produkt s vyšší kvalitou od standardního produktu. S tím spojené zvýšené  náklady se však musí promítnout do zisku, což lze realizovat jen v případě dokonalé znalosti trhu,“ uvedl mimo jiné manažer oddělení pro drůbež společnosti De Heus Animal Nutrition.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down