Úvodní část tradičního třídílného seriálu odborných seminářů, který pořádá společnost Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o. se uskutečnil 9. dubna v Horních Počernicích. Jak název článku napovídá, stěžejním tématem zmiňovaného cyklu přednáškového turné, které se zahajovalo v sídle společnosti Na Chvalce, byla výživa prasat ve výkrmu. Čtveřice odborníků pořadatelské firmy v podání Ing. Petra Klepače, Ing. Pavla Grauera, Ing. Martiny Bartůňkové a Ing. Kamila Novotného se zaměřila na efektivitu výkrmu této kategorie prasat. V této souvislosti pak uvedení specialisté hovořili například o optimalizaci výživy, o normování potřeby živin, o využití alternativních zdrojů krmiv nebo o základních výživářských opatřeních při stresové zátěži.
Stejně jako v předchozích letech se i letošní přednáškový cyklus seminářů s názvem Moderní trendy ve výživě zvířat uskutečnil na dvou místech na Moravě a jednom v Čechách, respektive zahajoval se v Praze, pokračoval ve Znojmu a končil v Olomouci.
Úvodní slovo patřilo obchodnímu řediteli Ing. Petrovi Klepačovi, který na adresu efektivního výkrmu uvedl, že nejvyšší přírůstek ani nejlepší konverzi krmiva nemusí současně odrážet nejvyšší profit.
„Výživa prasat ve výkrmu musí zajišťovat nejen vysokou užitkovost, ale také dobrou rentabilitu. Nejvyšší přírůstek hmotnosti a nejnižší konverze zpravidla neznamenají nejvyšší zisk z výkrmu prasat. Maximální zisk se generuje pouze tehdy, pokud jsou všechny aspekty rentability v optimální relaci. Ta se mění v závislosti na vývoji vstupních nákladových a výstupních realizačních cen, užitkovosti a limitních faktorů užitkovosti,“ konstatoval.
Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec a časopisu Krmivářství.