Kvůli nadprodukci vepřového masa je ekonomika produkce uvedené komodity v Evropské unii závislá na exportu. Ovšem Čína, kam donedávna směřovala drtivá většina evropské nadprodukce jatečných prasat, se z následků afrického moru prasat zotavila natolik, že snížila dovozy. Omezení exportních možností EU, ale i poklesu poptávky související s covidovou pandemií zapříčinily výrazný propad cen za jatečná prasata v celé Evropě. Na otázku, s jakými náklady vyrábíme vepřové maso u nás a v zahraničí, nám odpověděl vedoucí oddělení Ekonomika zemědělství a potravinářství ÚZEI Ing. Jan Boudný.
V České republice vynakládali chovatelé v roce 2020 v průměru 4154 Kč na jatečné prase a 34 Kč/kg v živém. Během roku 2021 náklady významně rostly především vlivem zvýšení cen krmiv. Například ve druhém čtvrtletí 2021 byly náklady na jatečné prase oproti roku 2020 vyšší téměř o 200 Kč, ve třetím čtvrtletí už o více než 300 Kč a ve čtvrtém pak o 500 Kč, což je v přepočtu na kilogram v živém nárůst během roku o více než čtyři koruny. Problém ale je, že výkupní cena prasat během roku 2021 klesala až na 25 Kč/kg v živém a v průměru za rok dosáhla pouze 26,5 Kč. Ztráta na každé vykrmené prase pak během roku narůstala, když ve čtvrtém čtvrtletí 2021 převyšovala 1500 Kč a v průměru za celý rok dosáhla téměř 1200 Kč. K pokrytí výrobních nákladů nedošlo ani s připočtením dotací.
Při srovnávání ekonomiky výroby vepřového masa v evropských zemích a České republice vycházíme z údajů, které máme k dispozici díky dlouhodobé spolupráci s uskupením evropských a mimoevropských zemí InterPIG. Je do něj zapojeno celkem 13 evropských zemí a čtyři mimoevropské, přičemž při srovnání s výsledky České republiky pracujeme s devíti hlavními evropskými zeměmi.
Pokud jde o výrobní náklady, Česká republika ztrácí na nejlepší evropské producenty (Dánsko, Španělsko, Belgie, Francie) přibližně 22 eurocentů/kg jatečně upraveného těla. Za průměrem všech srovnávaných zemí pak zaostává téměř o 13 eurocentů/kg. Výrobní náklady v ČR se pohybují přibližně na úrovni Rakouska a Německa. Ziskovost výroby je ovlivňována také výkupními cenami, které byly v ČR v roce 2020 srovnatelné s cenami v Belgii a Nizozemsku, mírně horší než v Německu a významně nižší než v Rakousku, Španělsku a Dánsku. Oproti průměru srovnávaných zemí EU se bavíme o ceně nižší o 6 %, tj. téměř o 10 eurocentů/kg. Kombinace poměrně vysokých výrobních nákladů a nízkých výkupních cen pak řadí Českou republiku z pohledu ziskovosti na chvost srovnávaných zemí EU.
Stejně jako Česká republika čelí evropští chovatelé prasat také vysokým cenám krmiv a nízkým výkupním cenám prasat, dále pak nedostatku pracovní síly a nutnosti prodlužovat výkrm z důvodu nízké poptávky zpracovatelů. Napříč všemi sledovanými zeměmi došlo k výraznému propadu rentability. Například Španělsko, jeden z nejvýznamnějších evropských producentů, který dosahuje dlouhodobě nejlepších ekonomických výsledků ze zemí EU, očekává v roce 2021 ztrátu kolem 20 eurocentů/kg jatečně upraveného těla, nicméně nepředpokládá, že by snížilo stavy prasat. V Nizozemsku čelí velkým problémům především chovatelé specializovaní na odchov selat, jejichž ceny poklesly téměř o 50 % a vyhlídky na zlepšení nejsou příliš dobré. Nizozemská vláda zavedla programy na snížení stavů prasat, kdy zapojení chovatelé, kteří zbourali stáje již nesmí postavit nové. Tímto způsobem došlo k poklesu celkových stavů asi o sedm procent.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!