Zejména v Nizozemsku se rozšiřuje využití elektronických vajec k detekci kritických míst v technologii dopravy. Lze tím totiž významně snížit podíl mechanického poškození vajec, k němuž dochází při manipulaci. To se ve finále promítne do vyššího podílu vajec zatříděných do vyšší jakostní třídy a tím i do vyšší ziskovosti.
Definice vajec jakostní třídy A jsou v různých částech světa rozdílné, ale ve všech případech je zřejmé, že vejce nejvyšší kvality by měla být bez prasklin, nečistot a vlasových puklin. A pokud byste se ptali, proč jsou vejce první jakostní třídy tak důležitá, je to proto, že ceny vajec nižší jakostní třídy B jsou o 20 až 30 % nižší.
Měření kvality vaječné skořápky
Příčinou vysokého podílu vajec třídy B je buď špatná kvalita vaječné skořápky nebo výrazné mechanické poškození. Obojí se však dá změřit.
„Kvalitu skořápky si ověříte změřením vzorku alespoň 30 vajec, přičemž průměrnou pevnost skořápky vypočítáte z naměřených hodnot, které v newtonech udávají nejnižší a nejvyšší pevnost skořápky. Například u nosnic v padesáti týdnech věku se dá hovořit o dobré pevnosti skořápky, pokud naměříte alespoň 41 newtonů, ale hodnoty pod 39 newtonů jsou nepřijatelné. S postupujícím věkem nosnice se kvalita skořápky snižuje, atak u sedmdesáti týdenní nosnice lze považovat za dobrou hodnotu od 37 newtonů výše. Naopak vejce, jejichž hodnoty pevnosti skořápky jsou nižší než 35 newtonů, jsou již pro nejvyšší jakostní třídu nepřijatelné,“ vysvětlil na semináři společnosti De heus, a. s., nizozemský farmář Arien Verbeek.
Měření mechanického poškození vaječné skořápky
K měření mechanického působení přepravních systémů se používají elektronická vejce. Jedná se plastová vejce, která mají přesně stejný tvar jako skutečná vejce a měří sílu dopadu na třech osách, přičemž naměřené hodnoty se opět udávají v newtonech. S jejich použitím lze odhalit kritické body v systémech přepravy vajec.
„Pokud je na nějakém místě mechanický náraz příliš velký, je třeba jemně doladit všechny přechody dopravníku, přizpůsobit výšku zvedacího pásu nebo umístit kartáč, který vejce zpomalení. Nezapomeňte, že i balička vajec je součástí systému. Hodnota v newtonech představuje maximální naměřenou sílu nárazů působících na elektronická vejce. Pevnost vaječné skořápky je také uváděna v newtonech, přičemž se měří síla potřebná k rozbití skořápky! To znamená, že nemůžete porovnávat hodnoty elektronických vajec s výsledky měření pevnosti vaječné skořápky,“ podělil se o své zkušenosti Arien Verbeek.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!