Salmonely nelze podceňovat hned ze dvou důvodů. Jednak proto, že způsobují salmonelózu u lidí a jednak že jsou příčinou velkých ekonomických ztrát v celém potravinovém řetězci. Pokud jde o salmonelózu, například v roce 2021 bylo v Evropě toto onemocnění potvrzeno u více než 60 tisíc lidí, přičemž 70 z nich zemřelo.
Salmonelám, které patří do skupiny bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, vyhovuje teplo a vlhko. Jednotlivé sérovary se klasifikují podle uspořádání specifických antigenů na buněčné stěně. Na úrovni Evropské unie se salmonely řeší prostřednictvím národních ozdravovacích programů.
Salmonely u drůbeže
Z celkového počtu 2500 objevených sérovarů je velké množství zoonotických. Jedná se například o Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Salmonella infantis či Salmonella Heidelberg. Naproti tomu pro drůbež jsou patogenní Salmonella gallinarum a Salmonella pullorum. Drůbež se zpravidla nakazí orální cestou, následně bakterie cestuje přes žláznatý a svalnatý žaludek do gastrointestinálního traktu. Zjistilo se však, že k nakažení ptáků může dojít i přes kloaku. Hlavním rezervoárem salmonel jsou slepá střeva, přičemž k uvolňování cekálních výkalů dochází časně ráno.
Komplexní přístup zvyšuje šance na úspěch
K prevenci výskytu uvedených bakterií se zoonotickým potenciálem přispívá také společnost De Heus, která preferuje komplexní přístup. V jeho rámci praktikuje precizní monitoring salmonel v celém řetězci výroby, který zahrnuje jednak kontrolu kvality vstupních surovin, ale i použití odpovídající technologie a techniky pro ošetření krmiv a v neposlední řadě i nabídku krmných doplňků na podporu zažívacího traktu drůbeže.
„Základem prevence je důsledné dodržování biosekurity, která se v chovatelské praxi často podceňuje. Vytvořili jsme digitální nástroj pro kontrolu kritických míst, který nejenže vygeneruje výsledek, ale současně nabídne i optimální řešení. Je třeba zdůraznit, že salmonela je přetrvávající problém, jehož odstranění se neobejde bez spolupráce všech zúčastněných, napříč výrobním řetězcem. V Polsku rozjíždíme koncept produkce kuřecího masa bez salmonel, na kterém participují také farmáři a porážky. Spolupracující farmáři od nás obdrží po proškolení certifikát, který jim zajistí lepší smlouvu s porážkami. Porážky tak získávají maso od ověřených dodavatelů, což jim přináší konkurenční výhodu. Aktuálně je v Polsku do konceptu zapojeno 750 hal,“ uvedl produktový manažer nadnárodní výživářské společnosti De Heus Animal Nutrition Adam Lohniský.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!