Fytonutrienty ve výživě dojnic

Fytonutrienty, fytobiotika nebo také fotochemikálie či rostlinné výtažky jsou přírodní bioaktivní složky, které jsou přirozeně přítomné v rostlinách. Jsou to přírodní látky syntetizované rostlinou pouze ve specifických typech buněk, proto nejsou nazývány živinami v tradičním smyslu, které jsou produkty energetického metabolismu, ať už anabolického nebo katabolického. Slouží jako ochrana rostliny, mohou být využitelné jako aditiva v potravě a krmivu pro jejich biologicky aktivní složky.

Fytonutrienty využívané obecně ve výživě zvířat jsou vybírány pro pozitivní vliv na funkci trávicího traktu, zejména kvůli působení na vylučování trávicích sekretů a absorpci živin. Dochází ke zvýšené sekreci trávicích složek, vykazují antioxidační a protizánětlivé aktivity ve střevní lumen, což vede ke zlepšení morfologie střev, působí prebioticky, snižují tvorbu některých fermentačních produktů. Tyto účinky mohou zlepšit intestinální zdraví a absorpci a využití živin.

Využití fytonutrientů ve výživě přežvýkavců se zaměřuje nejen na úpravu relativních podílů TMK, ale i na ovlivňování průběhu procesu proteolýzy a deaminace a snížení produkce metanu. Mezi nejčastěji využívané fytonutrienty ve výživě dojnic patří saponiny, esenciální oleje, taniny a organosírové sloučeniny. Většina z nich vykazuje poměrně silné antibakteriální účinky, které ovlivňují složení bachorového mikrobiomu, a tím mění profil TMK a snižují tvorbu metanu in vitro a in vivo.  I když fytonutrienty mají vliv na profil mikroorganismů v bachoru, jejich vliv na užitkovost zvířat nebyl ještě dostatečně zdokumentován, zejména proto, že většina experimentálních studií byla provedena in vitro s bachorovou tekutinou nebo izolovanými bakteriálními kulturami bez následných in vivo studií.*

MVDr. Jana Tšponová, Ph.D., Mgr. Ing. Ludmila Křížová, Ph.D., Ústav výživy zvířat, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Podrobněji v časopise Náš chov 2/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *