Maximalizací produkčních i reprodukčních parametrů se u hospodářských zvířat zvyšuje frekvence výskytu zdravotních problémů, zhoršuje se úroveň pohody s následným negativním ovlivněním užitkovosti i reprodukce. V rámci léčby nemocných zvířat hrozí také riziko vzniku a šíření antimikrobiální rezistence, a to včetně průniku reziduí inhibičních látek do potravního řetězce. Z důvodu omezení použití antibiotik a narůstající antimikrobiální rezistence nabývá na významu možnost doplnění krmných dávek také o bylinné směsi a výtažky, respektive fytoterapeutika, které se tak stávají součásti prevence onemocnění.
Výživa je důležitým modulátorem imunity, protože významně ovlivňuje rovnováhu mezi zdravím a nemocí. Zvířata v dobrém výživném stavu lépe odolávají bakteriálním infekcím, a v případě, že onemocní, průběh onemocnění je u nich lehčí, spíše chronický nebo latentní, s lepší tvorbou protilátek (např. salmonelóza, tuberkulóza, nekrobacilóza). To už ale tak zcela neplatí u akutně probíhajících virových infekcích, které mají těžší průběh i u zvířat v dobrém výživném stavu. Zcela mimořádný význam má výživa u mláďat (telat, jehňat, kůzlat a selat) v prvních dnech života, kdy jejich ochranu před infekcemi krátce po narození zajistí pouze přísun kvalitního kolostra.
Predispozičním faktorem onemocnění jsou také náhlé změny v krmení, které se uplatňují hlavně jako stresové faktory, vedoucí k propuknutí latentních infekcí nebo invazí patogenů (etiologických agens). Negativní vliv na organismus mají i hygienicky nevyhovující krmiva, například zaprášená, zaplísněná či znečištěná. Podobné následky mají i krmiva obsahující toxické látky. Intoxikace u zvířat mohou být vyvolány předávkováním jednotlivých složek krmiva, zkrmováním plesnivých, závadných, resp. nesprávně připravených krmiv, s obsahem toxických metabolitů plísní, případně alimentárních toxikóz při nadměrném nebo nevhodném zkrmování špatně zfermentovaných krmiv. Krmiva mohou dále obsahovat tzv. antinutriční látky, tj. látky, které snižují produkční účinnost krmiv, vyvolávají dietetické poruchy vedoucí k narušení zdravotního stavu a v některých případech mohou způsobit i úhyn zvířat.
Nejen v ekologických, ale i v konvenčních chovech se v krmných dávkách začínají stále více uplatňovat fytoterapeutika. Pozitivní vliv na užitkovost má například přídavek sušených bylin nebo rostlinných extraktů. Nejsilnější antimikrobiální aktivita byla prokázána u tymiánu, oregana a šalvěje. Oregáno, skořicovník a paprika setá současně zvyšují počet laktobacilů v trávicím traktu. Echinacea, česnek, aloe, arnika horská, oregano a kopřiva působí jako imunostimulancia. Výtažky ze semen ostropestřece mariánského pozitivně ovlivňují energetický metabolismus, detoxikaci organismu, posilují imunitní systém a současně snižují negativní vliv očkování, odčervení a léčiv. Taniny z kaštanovníku setého lze použít při léčbě průjmových onemocnění.
Tabulka – Účinek vybraných druhů rostlin a koření
Druh | Využití (účinek) |
Bez černý | Dezinfekční a protizánětlivý účinek, respirační problémy, žlučotvorným efektem podporuje činnost jater, močopudný účinek |
Fenykl obecný | Podpora příjmu krmiva a trávení, zvýšení sekrece šťáv, poruchy trávení (nadýmání, plynatost), žlučové a ledvinné kameny, zácpa, ledvinná kolika, antipyretický a bakteriostatický účinek |
Heřmánek pravý | Poruchy trávení (nadýmání, plynatost), křeče, otravy, záněty sliznice v dutině ústní |
Jitrocel větší | Záněty žaludku a střev (gastritidy a enteritidy), bronchitida, průjem, zácpa |
Jetel luční | Antiparazitární účinek, protikřečový, protizánětlivý, respirační onemocnění, detoxikuje, zlepšuje činnost jater i lymfatického systému, posilující prostředek při dlouhodobých nemocech a rekonvalescenci |
Kardamon malabarský | Záněty žaludku, poruchy trávení (nadýmání), dechové obtíže, stimulace funkce ledvin |
Kmín kořenný | Podpora trávení, tlumení kolikových bolestí, podpora tvorby žluče, snížení plynatosti střev |
Kmín římský | Podpora příjmu krmiva a trávení, zažívací potíže |
Kopřiva dvoudomá | Antibakteriální účinek, posiluje imunitu, upravuje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi, působí na kardiovaskulární systém, zlepšuje funkci jater a žlučníku |
Koriandr setý | Zažívací potíže, antibakteriální účinek, stimulace příjmu krmiva |
Kurkuma | Stimulace metabolismu podpora trávení živin, povzbuzení krevního oběhu, protizánětlivý a antibakteriální účinek |
Meduňka lékařská | Sedativum při srdečních neurózách, stimulace činnosti zažívacího traktu, plynatost, chronický zánět průdušek |
Máta peprná | Onemocnění koronárních cév, křeče hladkého svalstva, jaterní, ledvinové, žaludeční a střevní koliky, zánět sliznice dutiny ústní/hltanu/hrtanu |
Měsíček lékařský | Žaludeční a ledvinné bolesti, zánět pochvy, rány, jizvy |
Ostropestřec mariánský | Posiluje imunitu, silný antioxidant, harmonizuje trávení, regeneruje buňky jater |
Skořice čínská | Zažívací potíže (koliky, nadýmání), chřipka, nachlazení |
Smetánka lékařská | Antiparazitární účinek, žlučotvorný |
Yzop lékařský | Odhlenění, záněty zažívacího traktu, kašlání |
Zázvor | Zrychlení metabolismu, poruchy trávení (nadýmání, plynatost), stimulační a kardiostimulační účinek, koliky, nachlazení |
Udržení dobrého zdravotního stavu a odpovídajících životních podmínek zvířat je jedním z významných faktorů, umožňujících omezení používání antimikrobik a tím i snížení rizika vzniku bakteriální rezistence u hospodářských zvířat. Obezřetné a zodpovědné používání antimikrobik spolu s dodržováním zásad správné chovatelské praxe s důrazem na prevenci, profylaxi a biosekuritu jsou významným předpokladem pro udržení zdraví zvířat i lidí a současně i pro zachování účinnosti antimikrobiálních látek.
Více se dočtete v článku specialisty na zoohygienu, welfare a biosekuritu doc. MVDr. Pavla Nováka, CSc., který vychází v listopadovém čísle časopisu Náš chov.
Z důvodu omezení použití antibiotik a narůstající antimikrobiální rezistence nabývá na významu možnost doplnění krmných dávek také o bylinné směsi a výtažky, respektive fytoterapeutika, které se tak stávají součásti prevence onemocnění.*