14.04.2022 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hmyzí protein ve výživě prasat

Krmiva na bázi hmyzu mají nyní celosvětově velmi dobrou pověst a stále častěji se používají pro krmení hospodářských zvířat. To je způsobeno jednak vysokým obsahem bílkovin a jednak rostoucí poptávkou po efektivní a udržitelné výrobě krmných bílkovin. Kromě toho bylo prokázáno, že antioxidační přísady a dobrá chuť krmiva podporují zdraví a dobré životní podmínky zvířat.

Hmyzí protein je slibnou novou přísadou do krmiv pro zvířata díky vysokému obsahu bílkovin a zdravotním přínosům. V posledních letech se do hmyzího průmyslu značně investovalo, což umožnilo společnostem vybudovat větší výrobní zařízení.

Ačkoli existuje několik překážek, které je třeba překonat, Rabobank v nedávné zprávě uvedla, že poptávka po hmyzích bílkovinách jako krmivech pro zvířata by mohla do roku 2030 dosáhnout půl milionu tun. Poptávka bude poháněna hlavně trhy s krmivy pro domácí zvířata a akvakulturou. Určitý potenciál má také odvětví drůbeže.

Úloha hmyzu v odvětví prasat je stále sporná. Hmyzí protein je drahý a nemůže konkurovat sóje, hlavní složce krmiva pro prasata. Navíc je významnou překážkou pro používání hmyzích bílkovin v krmivech pro prasata v Evropě legislativa, která v současnosti prochází určitými změnami.

Pro budoucí ziskovost sektoru hmyzu je zásadní přidat produktům přidanou hodnotu, jako se tomu dlouhodobě děje v prasečím průmyslu. Prasečí deriváty lze najít ve všech druzích nemasových výrobků, jako jsou šampony, sladkosti a chléb. Využívá se každá část prasete.

Vepřové maso je sice hlavní hnací silou trhu, avšak z jatečně upraveného těla se extrahují cenné přísady za účelem výroby produktů, jako je želatina, cystein a kyselina stearová. Tyto výrobky se prodávají za mnohem vyšší cenu za kilogram než vepřové maso.

Hmyz má také tento potenciál přidané hodnoty pro speciální produkty na bázi hmyzu. Hmyz lze použít jako celek nebo ho lze zpracovat na hmyzí protein, olej nebo pyré, které lze prodávat za různé ceny. A samozřejmě existuje mnoho různých druhů hmyzu, každý s vlastní přidanou hodnotou.

Důkazy z výzkumu ukazují, že hmyzí protein může pozitivně ovlivnit zdraví střev a má antioxidační účinky, což umožňuje vyvíjet prémiové produkty se specifickými zdravotními přínosy. V neposlední řadě může hmyz přispívat k cyklickému systému výživy, je-li chován na potravinovém odpadu. Díky tomu je udržitelným proteinem pro budoucnost.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down