Hodnota dobré strategie v boji proti mykotoxinům v mléčných výrobcích

Mykotoxiny představují významnou a rozšířenou výzvu pro odvětví živočišné výroby po celém světě. U dojnic může mít zničující dopad na účinnost krmiva, reprodukci a produkci mléka a může negativně ovlivnit růst. O fyziologických dopadech, snížení a hodnotě dobré strategie mluvil Dr. Wade Robey, prezident společnosti Amlan International a viceprezident pro zemědělství ve společnosti Oil-Dri.

 

O zvýšeném obsahu mykotoxinů v siláži se hodně diskutuje – proč tomu tak je?

Určitě to není ojedinělá událost. Mykotoxiny mohou být jeden rok převládající a druhý rok méně rozšířené, v závislosti na agronomických nebo klimatických podmínkách. Jakmile jsou plodiny sklizeny, proces silážování může také podpořit růst plísní, což může vést k produkci mykotoxinů. Silážování je aerobní i anaerobní proces. Během aerobní fáze, než se hromadí kyselina mléčná a octová, může dojít k růstu plísní, které mohou vést k produkci mykotoxinů. Rok, co rok mají tendenci převládat různé mykotoxiny. Existuje mnoho druhů plísní, ale několik z nich jsou ty, kterých se nejvíce obáváme, například aflatoxin, zearalenon, ochratoxin, T-2 toxin, deoxynivalenol. Ty představují významné nebezpečí pro zvířata, jako jsou dojnice, a vykazují různé typy fyziologických účinků. Některé jsou znepokojivější, jako je aflatoxin, který může proniknout do mléka. Je tu také problém s jejich kombinací, takže pokud máte více než jeden typ mykotoxinu, není to 1 plus 1 rovná se 2 – stane se z toho 3 nebo 4; tedy zvýší se.

Jaký to má dopad na produkci a výrobce mléčných výrobků?

Dopad se ve skutečnosti nemění, protože jsou fyziologicky poměrně konzistentní napříč druhy. U dojnic mají některé mykotoxiny přímý vliv na přibývání na hmotnosti, účinnost krmiva, celkové zdraví zvířat a zdraví střev. Některé jsou toxičtější pro reprodukční systém zvířete a mohou způsobit vysokou míru potratů, ovlivnit hmotnost telete a způsobit problémy s produkcí mléka a užitkovostí. Náchylnější je vysoce produkční zvíře, které může mít větší stres z nutričního i reprodukčního hlediska. Tele je také vysoce náchylné – mléčné nebo masné – protože bachor ještě není příliš dobře vyvinutý. Bachor je pro zvíře první obrannou linií. Bachorová mikroflóra si může poradit s některými toxiny, ale některé se stále mohou dostat a být absorbovány.

Existuje dostatek strategií?

Dokážu se hádat a říkat 'ne'. Nejde jen o snížení, ale o kroky, které k tomu vedou. Je to o pochopení toho, co se děje ve vaší oblasti a regionu – je to období, kdy můžete očekávat nárůst mykotoxinů kvůli klimatickým podmínkám? Věnujete velkou pozornost různým zprávám od agentur, které sledují prevalenci mykotoxinů a nabízejí publikované zprávy? Potřebujete také řádný dohled nad informacemi – regionální laboratoře, univerzitní oddělení, použití sad Elisa na farmě pro testování v reálném čase. Jakmile se toxiny zformují, nemůžete s tím dělat nic jiného, než je snížit v krmivu. Pojivové produkty jsou užitečné, protože mohou vázat toxin v trávicím systému, což zabraňuje jeho vstřebávání nebo přímému poškození střevního epitelu. Mění se to každý rok – na konci roku 2024 jsme měli obavy ze zearalenonu, deoxynivalenolu a aflatoxin je vždy znepokojující, protože může přecházet do mléka

Jak je to s náchylností k mykotoxinůmt?

Jak již bylo zmíněno, tele je na ně kvůli nedostatečně vyvinutému bachoru opravdu citlivé. Jejich flóra není taková, jakou lze nalézt u dospělých zvířat, takže jsou náchylnější. Zvíře, které je ohroženo čímkoli jiným – špatnou výživou, chorobou, podmínkami prostředí na farmě – bude náchylnější, protože jeho imunitní systém a přirozená obranyschopnost jsou oslabeny. A určitě bude pravděpodobně zasaženo i vysoce produktivní zvíře, které není v dobré kondici. Může se také stát, že zvíře je ovlivněno hladinou toxinu, který může překonat obranné mechanismy, a protože se vstřebává a dostává se do jater, ledvin a reprodukčních orgánů, můžete vidět přímé poškození. To je něco, co ani ta nejlepší výživa nemůže překonat. Nemůžete dát zvířeti vakcínu, která by mu pomohla, ani antibiotika – musíte ho navázat a dostat ze zvířete ven.

Je možné, aby farma byla zcela bez mykotoxinů?

Ne. I když si farmář pěstuje vlastní kukuřici nebo provádí vlastní silážování, chová dojnice a vyrábí vlastní TMR, jsou vždy přítomny. Na určité úrovni se budou vyskytovat toxiny, takže se doporučuje mít zavedenou kontinuální strategii snižování a pak ji zvyšovat, když víte, že existuje konkrétní problém a během konkrétního období. Mít širokospektrální produkt je dobrá strategie pro ochranu před toxiny – náklady jsou poměrně nízké, když vezmete v úvahu hodnotu. S ovlivněním zvířat může dojít k celkovému zhoršení zdraví a je ovlivněn růst. A u dojnic uvidíte, že produkce mléka bude ovlivněna, a pokud je zvíře vážně zasaženo, může dojít ke změnám v mléčném tuku a bílkovinách. V krmivu by měla být alespoň střední úroveň ochrany, protože toxiny nejsou vidět. Pojiva - vyvazovače a inhibitory plísní obecně nabízejí způsob, jak zajistit, abyste měli pevnou a dobrou krmnou dávku pro dojnice. Je to dobrá strategie.

Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down