07.11.2024 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hospodaření na Křižanovské vrchovině

Na Křižanovské vrchovině, 25 kilometrů na západ od Brna, v obci Příbram na Moravě, hospodaří již po několik generací rod Patočků. V současnosti se sedlačině věnují zejména otec a syn Josef a Jan Patočkovi, ze selských rodin ale pocházejí i obě jejich ženy a na statku, když je potřeba, vypomůžou rovněž ostatní členové rodiny, rozkoukávají se už i tři Janovy děti – syn Marek a dvojčata Jan s Emičkou.

Tři generace rodiny Patočkových
Tři generace rodiny Patočkových

Po změně režimu, 40 let poté, co bylo rodině po založení JZD Příbram znemožněno nadále hospodařit, se pro zemědělství nadchl Josef Patočka, který do té doby pracoval jako vedoucí rostlinné výroby v zakřanském družstvu. Hned od počátku se rodině podařilo k 15 navráceným hektarům pronajmout téměř 30 dalších, přičemž potřebná technika se řešila, jak jen to šlo – zapůjčením, nákupem starých strojů a podobně. Dodnes rodina vzpomíná na družstvem vyřazený kombajn, s nímž sklízela ještě dalších 13 sezon.

„U řepky je vždy nesmírně důležité, aby bez nějakých větších karambolů vzešla. Letos jsme měli strach, aby nám ji voda nespláchla. Naštěstí ale nikoliv,“ usmívá se Jan Patočka
„U řepky je vždy nesmírně důležité, aby bez nějakých větších karambolů vzešla. Letos jsme měli strach, aby nám ji voda nespláchla. Naštěstí ale nikoliv,“ usmívá se Jan Patočka

Živočišná v malém

Součástí hospodaření byla několik let i živočišná výroba, konkrétně chov mléčného skotu a posléze výkrm býků, které byly situovány v prostorách původního hospodářství. „S mléčnými kravami jsme skončili poté, co zkrachovala mlékárna, která byla roky naším odběratelem. A s výkrmem býků ve chvíli, kdy jsem je dovezl na jatka a mezi porážkou a váhou se „ztratilo“ 150 kilo z každého kusu,“ vzpomíná Josef Patočka, jehož srdeční záležitostí je obhospodařování menšího vinohradu a výroba vína zejména pro domácí spotřebu a přátele. „Míval jsem i přes padesát odrůd, hlavně resistentních, třeba i jen jednu hlavu na zkoušku, teď jsem se dostal na o něco nižší číslo. Radost mám z nově vybudovaného sklípku, který slouží i k různým přátelským posezením,“ usmívá se starší z Patočků.
Jeho syn Jan pomáhal na hospodářství odmala, tíhl hodně ke strojům. Vystudoval nejprve Střední zemědělskou školu v Třebíči a pak všeobecné zemědělství na brněnské Mendelově univerzitě, kde se seznámil i se svou ženou Janou, jejíž rodiče mají hospodářství na Opavsku. Jeho zapojení do chodu farmy tak bylo postupné a zcela přirozené, otec Josef přiznává, že řada úkonů, které syn vykonává, zejména administrativních, už by v současné době byla nad jeho síly. I manželka Jana ale zůstala v oboru, po rodičovské dovolené pracuje v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském v Brně.
Patočkovi se dnes věnují hlavně rostlinné výrobě, tu živočišnou pokrývá menší stádečko ovcí. Hospodaří na výměře 165 ha orné půdy, necelý hektar v podobě erozních pásů je zatravněný. Největší dva půdní bloky jsou 18hektarové, jeden z nich je ještě rozdělen na dvě části s různými plodinami. Pěstují především obilniny – ozimý a jarní ječmen, pšenici, dále hrách, řepku a na menší výměře i brambory.*

Živočišnou výrobu na farmě pokrývá menší stádo ovcí

Živočišnou výrobu na farmě pokrývá menší stádo ovcí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down