13.11.2018 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hypokalcemie a jak na ni

Přední americký odborník na výživu skotu profesor Jesse P. Goff, Ph.D., ze státní univerzity v Iowě (Iowa State University) opět radil českým farmářům. Jedním z diskutovaných témat na semináři pro chovatele skotu, který ve dvou termínech uspořádala akciová společnost Fremis ve spolupráci s FarmVet, spol. s r. o., v Kácově a v Krásné Hoře, byla hypokalcemie.

Uvedený odborník na minerální výživu skotu se ve své přednášce podělil s chovateli o výsledky výzkumu zaměřeného na problematiku metabolismu vápníku a prozradil zásady použití aniontových solí při vzniku hypokalcemie u krav v tranzitním období.
Hypokalcemie je příčinou ekonomicky velmi významného metabolického onemocnění krav – poporodní parézy, která se vyskytuje jeden až tři dny po porodu. Odborníkem z Iowa State University prezentovaná preventivní opatření proti poporodní paréze zahrnovala omezení vysokých dávek draslíku v krmné dávce kravám v přípravě na porod, dále snížení pH krve a moče přídavkem aniontových solí, přičemž nejlepších výsledků se dosahuje s chloridy a sírany, ale i snížení obsahu vápníku v krmné dávce, aby se aktivovaly fyziologické mechanismy mobilizující vápník prostřednictvím parathormonu.
„Je třeba zajistit, aby krávy v přípravě na porod měly vnitřní prostředí mírně alkalické. Vysoký podíl draslíku způsobuje metabolickou alkalózu tím, že se snižuje citlivost k parathormonu a produkce 1,25 dihydroxyvitamínu D, což vede k nižšímu vstřebávání vápníku z krmiva. Naopak u krav v laktaci je vyšší podíl draslíku v krmné dávce bezproblémový. Pokud byste chtěli vědět, jaká krmiva jsou s ohledem na obsah draslíku riziková, obecně platí, že například kukuřičná siláž obsahuje méně než čtrnáct gramů draslíku v kilogramu sušiny, pšeničná sláma má dvanáct gramů draslíku v kilogramu sušiny, ale v travách mírného pásma a leguminózách je často více než pětadvacet gramů draslíku. Z toho důvodu se doporučuje využívat trávu z nehnojených luk. Snížit obsah draslíku v půdě na poli na přijatelnou úroveň trvá přibližně tři roky. Dále platí, že obsah draslíku je vyšší u rostlin sklizených na jaře nebo v pozdním podzimu, když je zemina mokrá,“ řekl mimo jiné prof. Jesse P. Goff.*
Více se dočtete v prosincovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down