25.10.2018 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak efektivně využít genetický potenciál nosnic

Na semináři společnosti ADDICOO GROUP, s. r. o., jež působí v oblasti krmných aditiv, se producenti konzumních a násadových vajec dozvěděli o možnostech dosažení efektivnější produkce. A to i z pohledu zdraví gastrointestinálního traktu, které je pro úspěšnost chovu klíčové.

Prakticky koncipovaná akce pro domácí chovatele drůbeže se odehrála v hotelu Amande v Hustopečích v polovině října. O rizikových vlivech ohrožujících zdraví zažívacího traktu slepic a opatřeních přinášejících efektivní řešení hovořil světově uznávaný specialita přes výživu drůbeže Douglas Zaviezo.
V úvodní části svého vystoupení americký odborník poukázal na symptomy špatného fungování střev, jako jsou mokrá podestýlka, špatné opeření ptáků, snížení konverze krmiva, ztráta užitkovosti a zvýšený úhyn.
„Důvodem tohoto stavu může být nízká kvalita či nevhodné složení krmných směsí, jeho špatná struktura, ale například i použití nevhodných aditiv. Častým problémem jsou mykotoxiny v krmivu, jejichž negativním účinkům lze předcházet přídavkem širokospektrálních doplňkových krmiv, která vyvazují mykotoxiny nebo inhibují růst plísní. Při použití tukovaných směsí je vhodné dodat antioxidanty, které v případě zkažení zdroje energie zabrání pomnožení nežádoucí mikroflóry. S ohledem na stimulaci svalnatého žaludku je důležitá i struktura krmiva. Pro nosnice v růstu je ideální velikost částic v krmné směsi okolo dvou milimetrů, která zaručí, že krmivo je v žaludku dostatečně dlouho na to, aby se v této části zažívacího traktu, kde je pH 2,5 až 3, zamezilo růstu nežádoucích bakterií. Pokud je velikost částic v krmných směsích příliš malá, trávenina rychle pokračuje do střeva, kde je zdrojem živin pro patogenní mikroflóru. Navíc slepice více pijí, což se odrazí v mokrém trusu a následně ve vlhčí podestýlce,“ upozorňoval světově uznávaný specialista.*
Více se dočtete v časopisu Krmivářství.
Douglas Zaviezo

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down