21.12.2018 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak se dá ovlivnit složení mléka?

Každoročně na konci listopadu či počátkem prosince vyhlašuje společnost Polabské mlékárny a. s., své nejlepší dodavatele z pohledu kvality mléka a také nejužitkovější stáda i jednotlivé dojnice. Kromě vystoupení hostů bývá vždy součástí programu odborná přednáška. Letos si ji připravil MVDr. Ondřej Bečvář.

MVDr. Bečvář se ve své přednášce zaměřil na vliv nejen výživy dojnic na kvalitu a složení mléka. Zdůraznil, že obsah mléčných složek ovlivňuje výživa, genetika, ale také ustájení, resp. pohoda dojnic i případný tepelný stres. Koncentraci tuku a bílkovin v mléce ovlivňuje tedy mnoho faktorů. Některé z nich můžete změnit a zvýšit tak obsah komponent mléka.

V úvodu přednášející řekl, že ceny mléka podléhají globálním vlivům a nikdo neví, jaké za nějaký čas budou. Už se ale ví, že v příštích deseti letech bude velký důraz kladen na obsah tuku. Nároky na složení mléka hlavně z hlediska tuku, se v budoucnu budou zvyšovat a otázkou je, zda a jaká plemena krav budou schopna produkovat mléko s obsahem 4,5 % tuku. Za plemeno budoucnosti se dá podle MVDr. Bečváře považovat jersey. V této souvislosti doplnil, že má nejvyšší obsah mléčných složek v mléce.

Ze všech faktorů, které ovlivňují složení mléka, působí největší problémy výživa dojnic.  Výživa nebo krmná dávka ovlivní více mléčný tuk než bílkovinu.  Dojnice by měly mít k dispozici čerstvé krmivo po celý den. MVDr. Bečvář dodal, že krmná dávka, která nepodporuje obsah mléčných složek, je žádná dávka, když je krmný stůl ve stáji prázdný, a to po dlouhou dobu, i hodiny.

Dobrý management výživy a krmení je považován za nejlepší řešení problémů s obsahem složek v mléce (kromě genetiky). Protože spíše než dojnice se krmí bachor je důležitá stabilita a kvalita krmné dávky, neboť ovlivňuje bachorovou fermentaci. Klíčové je tedy nejen co se krmí, ale také jak se krmí.

Zásadním konceptem pro tvorbu dostačeného podílu mléčných složek je zdravý bachor.

Obsah mléčných složek slouží jako indikátor zdraví, především zdraví bachoru.

Pohodlí krav ovlivňuje příjem krmné dávky, pH bachoru, přežvykování a následně obsah mléčných složek. Nevhodné ustájení, přeplnění stáje a málo míst u žlabu, nevhodně řešená boxová lože či žlabové zábrany, vedou k nenormálnímu příjmu krmiva a ovlivní tak obsah mléčných složek.

Koncept tří druhů krmných dávek na farmě znamená jednu vypočítanou výživářem, další dovezenou na žlab a třetí tu, kterou kráva nakonec přijme. Všechny tři by měly být co nepodobnější.

MVDr. Bečvář shrnul, že pohoda zvířat a možnost nerušeného příjmu krmiva po celý den zásadně ovlivňuje užitkovost i obsah mléčných složek. Pohodlí dojnic má vliv na způsob příjmu krmné dávky, na pH bachoru, úroveň přežvykování, a tedy tvorbu mléčných složek.*

Podrobněji v časopisu Krmivářství 1/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down