14.03.2025 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak vybrat vhodný hybrid?

O poznatky, jak zvolit ten nejlepší hybrid silážní kukuřice pro každou farmu, se s námi prostřednictvím překladu ředitele společnosti Sano Ing. Jiřího Jelínka podělil i dr. Manfred Schönleben, který se této tématice dlouhodobě věnuje.

Jaké jsou vaše hlavní úkoly ve společnosti Sano?
Jsem součástí týmu Sano Business Development, sám jsem vyrostl na mléčné farmě a od té doby se velmi intenzivně zabývám optimalizací a budoucností výroby krmiv pro výkrm a mléčné farmy. Zaměřuji se na zlepšování stravitelnosti vlákniny, protože ta má přímý vliv na efektivitu krmiva, využitelnost živin z krmiva, zdraví zvířat a ziskovost výkrmu a výroby mléka. Kromě poskytování technické podpory laboratoři Sano mám již téměř deset let na starosti každoroční Sano mezinárodní testování odrůd, které hodnotí moderní hybridy silážních kukuřic. Společně se šlechtiteli rostlin a výzkumnými institucemi se nám již podařilo otestovat trojciferný počet moderních hybridů kukuřice z hlediska jejich hodnot, jako je stravitelnost a samozřejmě výnos stravitelných živin na jednotku plochy, pro maximální užitek a udržitelnost pro moderní zemědělskou praxi.

Dr. Manfred Schönleben je uznávaným odborníkem v oblasti silážní kukuřice
Dr. Manfred Schönleben je uznávaným odborníkem v oblasti silážní kukuřice

Můžete přiblížit vaše zkušenosti s hodnocením a testováním vhodných hybridů?
Myslím, že jedním z důležitých zjištění je, že stravitelnost vlákniny v siláži hraje mnohem větší roli v úspěchu farmy, než se často předpokládá. Představte si, že každý návěs řezanky silážované kukuřice, který putuje z pole do silážní jámy, se skládá asi z jedné třetiny ze škrobu a asi polovinu z toho tvoří vláknina. V ideálním případě může být velká část této vlákniny, kterou odborně označujeme jako neutrálně detergentní vlákninu, zkráceně NDF, rozložena bachorovými mikroby, a tím využita. Díky svému jedinečnému trávicímu traktu tak dojnice přeměňuje biomasu, kterou člověk nemůže využít, na hodnotnou potravu. V přirozeném koloběhu uhlíku se tak děje rovněž zcela klimaticky neutrálním způsobem. Čím vyšší je stravitelnost NDF, tím lépe dokážou moderní genotypy přežvýkavců využít její velký potenciál užitkovosti, a tím méně se produkuje kejdy. Zejména v dnešní době je to pro ekonomickou udržitelnost našich farem klíčové. Zůstaneme-li například u příkladu dojnic, je rozdíl mezi velmi špatně a velmi dobře bachorově stravitelnou kukuřičnou siláží 5 kg mléka a více na zvíře a den!
Dalším důležitým zjištěním je, že mezi dostupnými hybridy kukuřice existují značné rozdíly ve stravitelnosti NDF a výnosem stravitelných živin na hektar. Je zajímavé, že například existují i čistě zrnové odrůdy kukuřice s nadprůměrnou stravitelností NDF. Správná volba hybridu zde tedy hraje velmi důležitou roli. Dobrou zprávou je, že v každé skupině zralosti (FAO) existují vynikající odrůdy s vysokou stravitelností NDF a vysokým hektarovým výnosem. Pro zlepšení úspěšnosti farem stačí tyto odrůdy znát a využívat. Odpovídající odrůdové doporučení můžete snadno získat z aktuálních a víceletých údajů mezinárodního Sano testu hybridů kukuřice na siláž, například u svého regionálního kontaktu Sano nebo prostřednictvím domovské stránky Sano.
Dobrou odbornou praxí je také provést vlastní, přehledně organizované testování odrůd na svém podniku, například naplněním alespoň dvou sousedních zásobníků osiva novou odrůdou a jejím pěstováním a hodnocením v porovnání s osvědčenou odrůdou na stejném stanovišti. Takové řádkové porovnání snižuje efekty způsobené rozdíly ve výšce rostlin na krajích pole a v případě potřeby umožňuje odebrat vzorek řezanky pouze daného hybridu pro analýzy stravitelnosti a srovnání.

Více si přečtete v Zemědělci v regionu pro Královéhradecký kraj

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.