Jak vznikají potraviny?

Již osmý ročník akce s názvem Věda na polích a ve stájích – Příběh potravin určené pro malé i velké návštěvníky uspořádal v pátek a sobotu Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., ve spolupráci se společností Selgen, a. s, Stupice a Českou zemědělskou univerzitou v Praze.

První den byl určen pro žáky základních škol, druhý den potom organizátoři přivítali širokou veřejnost. Po celou dobu se mohli návštěvníci dozvědět mnoho zajímavých informací o rostlinné i živočišné výrobě zábavnou formou. Děti se mohly během akce svézt na koních, pohladit si tele, králíka nebo kozu nebo soutěžit o zajímavé ceny. Zábavnou formou se také dozvěděli mnoho poznatků týkajících se rostlinné i živočišné výroby.

V pátek navštívilo akci více než 550 dětí ze základních škol. Na farmě v Netlukách se školáci mohli dozvědět například podrobnosti o výživě krav či prasat, jednotlivých plemenech hospodářských zvířat a také o technice, která je v zemědělství nezbytná.

Druhý den byl připraven pro širokou veřejnost. Malé návštěvníky zaujala mimo jiné tradiční poznávací soutěž. Akci navštívily děti v doprovodu rodičů, prarodičů, přišly i maminky s kočárky či skupiny cykloturistů. Ani tento den nepřišli zájemci o živočišnou výrobu zkrátka. Seznámili se například s problematikou chovu skotu, prasat, jelenovitých či včel, mohli se svézt na koni nebo se pomazlit s králíky.

Seznámili se také s technologiemi v chovu hospodářských zvířat, například s dojicími roboty. Chuťové buňky pak mohli pozlobit rozeznáváním kravského, ovčího a kozího mléka.

 

Více si přečtete v Zemědělci

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *