Druhé kolo jarního cyklu semináře nazvaného Telata 2024 se odehrálo v Němčicích u Kolína. Akci určenou zejména pro chovatele skotu, kterou zorganizovaly společnosti VVS Verměřovice, s. r. o., a ADDICOO GROUP, s. r. o., navštívila bezmála stovka zájemců. Od zahraničních a tuzemských specialistů se dozvěděli vše, co je předpokladem pro zdárný odchov telat. Jednou ze dvou zahraničních přednášejících byla Dr. Francesca Bonvini z nizozemské společnosti Nukamel, která ve své prezentaci vyzdvihla význam mleziva a dala doporučení, jak telatům zajistit kolostrální imunitu.
Specialistka společnosti se sídlem ve Weertu nejprve zopakovala, proč je třeba věnovat mlezivu takovou pozornost.
„Telata se rodí bez imunitní ochrany, protilátky získávají pasivním přenosem prostřednictvím mleziva. Velké molekuly imunoglobulinů se však skrze střevo telete dovedou absorbovat jen pár hodin po narození. K zajištění dostatečné imunity je třeba tele napojit vysoce kvalitním mlezivem co nejdříve po narození. V tomto případě se jedná o mlezivo, které by mělo mít na refraktometru hodnotu nejméně 22 % Brix a celkový počet obsažených bakterií by neměl překročit 100 000 cfu/ml. Pokud jde o množství podaného mleziva, optimální dávka při prvním napití by měla odpovídat asi 10 % tělesné hmotnosti telete. O správnosti postupu se můžete přesvědčit odběrem vzorku krevního séra telat. Z něho lze úroveň kolostrální imunity stanovit jednak přímo, a to koncentrací imunoglobulinů, jednak nepřímo. Respektive na základě měření obsahu celkové bílkoviny v séru telat, které se stanoví buď laboratorně biochemicky nebo refraktometrem. Cílem je, aby alespoň 40 % telat mělo hodnoty imunoglobulinů v krevním séru vyšší než 25 mg/ml, stejně jako aby obsah celkové bílkoviny byl více než 6,2 mg/ml a hodnota Brix byla vyšší než 9,4 %,“ konstatovala na úvod Dr. Francesca Bonvini.
Negativní ovlivnění kolostrální imunity
Jak dále přednášející uvedla, mlezivo může za určitých okolností představovat pro telata také jeden z prvních zdrojů infekce. Z tohoto úhlu pohledu hrají zásadní roli především hygiena a čas, respektive doba, která uběhne od získání mleziva do jeho podání teleti, případně do jeho zchlazení a uskladnění. A v neposlední řadě i doba, za jakou se přemístí tele od matky.
„Bakteriální kontaminace mleziva je znepokojující, protože patogeny nejenže způsobují průjmy nebo septikemie, ale předpokládá se, že také omezují pasívní vstřebávání imunoglobulinů do krevního oběhu a tím negativně ovlivňují kolostrální imunitu telete,“ zdůraznila reprezentantka společnosti Nukamel, která se profesně specializuje na mladý skot.
Praktická doporučení
V další části svého vystoupení se Francesca Bonvini zaměřila na praktická doporučení.
„Pokud u telat v prvních týdnech života zaznamenáte vysoký výskyt průjmů a úhyny, začněte hledat příčiny. Ze všeho nejdříve požádejte svého veterináře, aby odebral telatům vzorky krve pro stanovení úrovně kolostrální imunity. Následně vyhodnoťte protokol pro nakládání s mlezivem, stejně jako dodržování hygieny na dojírně či v porodním boxu. Nezapomeňte také zkontrolovat hygienu pomůcek používaných pro podávání mléka a mleziva. Co se zdá být čisté, možná úplně čisté není! Při zanedbání hygieny se může v dudlících, sondách či hadičkách vytvářet biofilm, což je ochranná strategie bakterií, kterou mnohonásobně zvyšují svou odolnost vůči dezinfekčním látkám. Odstranění biofilmu je extrémně obtížné. Dobrým managementem mleziva snížíte úhyny a nemocnost telat a tím i spotřebu antibiotik, což je i dobrá cesta k tomu, jak zlepšit ziskovost farmy,“ konstatovala na závěr Dr. Francesca Bonvini.
Pro úplnost zbývá dodat, že druhým zahraničním hostem, který vystoupil na zmiňovaném semináři, byl MVDr. Stephen Van Den Meersch, jenž se zabýval faktory ovlivňující kvalitu mleziva v době před porodem. Z tuzemských přednášejících to byli MVDr. Zuzana Machovcová, Ph.D., z firmy ADDICOO GROUP, s. r. o., která se zaměřila zdraví trávicího traktu telat, a prof. Ing. Martin Kváč, Ph.D., z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd České republiky, v. v. i., jenž seznámil posluchače s vybranými parazitárními infekcemi telat. Samozřejmě nechyběly ani praktické zkušenosti – tentokrát z chovů společností Agro Staňkov, a. s., a Jasanka, s. r. o. Konečně, o moderování semináře se postaral Ing. Jiří Burdych, MBA, z pořadatelské společnosti VVS Verměřovice, s. r. o.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!