Stalo se již tradicí, že firma Alltech pořádá vždy na podzim sérii tří seminářů.
V posledních letech se týkaly témat odchovu telat, zdraví mléčné žlázy a správné funkce bachoru. Letošní semináře byly věnovány velmi důležitému a u nás bohužel někde stále ještě opomíjenému tématu, a to odchovu jalovic.
Přednášel Prof. Jud Heinrichs z Penn.State university (Růst a management odchovu jalovic a jeho vliv na produkci v první laktaci a výživa mléčných jalovic), MVDr. Ondřej Bečvář (Kritická období v odchovu jalovic), MVDr. Martin Vlček (Odchov jalovic pohledem veterináře) a zástupci firmy Alltech představili proteinový program pro jalovice.
Se svými zkušenostmi na se pochlubili také zootechnici (ing. Jaromír Vlček z Dobrosevu a. s., Dobronín a Martin Chmelík z Agrodružstva Záhoří).
Překvapením pro účastníky semináře byla ochutnávka grilovaného hovězího masa (bio chov aberdeen angus z Mitrovského dvora na Vysočině) a telecího masa ( mléčná telata – býčci vykrmovaní mléčnou směsí do hmotnosti 200 kg – ZS Sloveč, a. s. a Polabské mlékárny a. s. Poděbrady).
Více se dočtete v časopise Náš chov a týdeníku Zemědělec.