Ještě k omezení produkce vajec z klecových chovů

Většinou tuzemských řetězců avizované stažení vajec z klecových chovů nejpozději do roku 2025 je reakcí na iniciativu ochránců zvířat, respektive organizace OBRAZ – Obránci zvířat, která změny prosazuje. Nejedná se tedy o celounijní zákaz, který by všem evropským producentům vajec měřil stejným metrem.

Od roku 2012 platí nařízení Evropské unie, podle něhož musejí být slepice chovány v komfortnějších, tzv. obohacených klecích. Tomuto požadavku vyhověli také naši chovatelé, kteří tak produkují konzumní vejce v souladu s evropskými požadavky na welfare nosnic. OBRAZem prosazované ukončení klecových chovů v České republice by mohlo přivodit nejen ztrátu konkurenceschopnosti domácích producentů vajec, ale také dominový růst cen dalších potravin, pro něž jsou vejce základní surovinou.
„Jsem příznivcem volných a alternativních chovů, ale myslím si, že doba pěti šesti let na technologické předělání velkochovů je hrozně krátká. Zejména z hlediska vynaložených investic. Také jsme se před rokem 2012 rozhodovali, v jaké technologii budeme chovat slepice. Zda v obohacených klecích nebo v alternativních systémech. Zvolili jsme chov nosnic ve voliéře a na podestýlce. Berte to ale tak, že já jsem malý farmář s pěti tisíci slepicemi a s odbytem vajec nemám potíže. Museli jsem ale hledat a vymyslet způsoby, jak vejce prodat. Pokud jde o koncovou cenu, záleží na tom, kam vejce směřují. Pro přímé prodejce to je v současné době kolem šesti, sedmi korun z podestýlkových chovů. Nabízíme produkci i z výběhových chovů a mobilních kurníků, které se posouvají a slepice jsou chovány neustále na zeleném. Tímto způsobem získaná vejce jsou označena jedničkou a jejich cena je samozřejmě vyšší. Často se uvádí, že volný chov nosnic je rizikový z hlediska nemocí, kterými netrpí slepice v uzavřených chovech. Já s tím problémy nemám, mám ve volném chovu jen dvě stě slepic. Ale kdyby jich bylo třeba dvě stě tisíc, riziko, že by se slepice mohly potkat s nějakou nemocí, je samozřejmě vyšší,“ uvedl mimo jiné v televizní diskuzi chovatel drůbeže Josef Dvořák, který hospodaří západně od Prahy ve Zlatníkách-Hodkovicích.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *