07.07.2014 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jindřichohradecká kachna stále žije

Barbarie, neboli užitkové hybridní kombinace pižmové kachny se k nám začaly dovážet z Francie již bezmála před osmdesáti roky. S intenzivním chovem tzv. husokachny se ale prakticky začalo až v devadesátých letech minulého století, kdy společnost JH Barbaria se sídlem v Jindřichově Hradci pravidelně importovala bíle zbarvené rodičovské kombinace R51 určené k masnému výkrmu a R61 pro produkci jater. V současné době francouzská šlechtitelská firma Grimaud dodává na jih Čech rodičovskou kombinaci R71 s vyšší jatečnou hmotností, kdy kačeři dosahují v 94 dnech výkrmu průměrné hmotnosti 5,3 kg.

 

Společnost JH Barbaria, s r.o., je momentálně jediným tuzemským podnikem s rodičovským chovem barbarií s produkcí a líhnutím násadových vajec. Již od počátku založení „eseróčka“ v roce 1997 šli majitelé na trh s cílem udržet tradici chovu barbarie v Jindřichově Hradci a postupně zvyšovat její zastoupení na trhu. Finální produkt, který je známý v Čechách i na
Slovensku pod obchodním názvem kachna jindřichohradecká, však jen stěží konkuruje levným výkrmovým kachňatům dováženým z Polska.

„Bohužel domácí trh zaplavují barbarie od našich severních sousedů, kteří je nabízejí za nízkou cenu. A vyplatí se jim to! Výkrmový materiál totiž reprezentují sexované kachničky barbarií nebo mulardů - kříženců mezi kachnou pekingskou a pižmovou, které ve Francii nevykrmují a nabízejí je jako tzv. odpad. To ale chovatelé, kteří různě nakupují kachňata od překupníků nevědí a následně říkají, že kachny špatně rostou.  Samozřejmě, v porovnání s kačery jsou totiž bezmála o polovinu lehčí. Rozdíl hmotnosti mezi oběma pohlavími je odvislý od konkrétní linie, ale dá se říci, že kachničky dosahují jatečné zralosti při průměrné hmotnosti 2,7 kg, u kačerů je to mezi 4,5 až 6 kilogramy,“ řekl v úvodu jeden ze tří spolumajitelů společnosti JH Barbaria Ing. Miroslav Paluska.*

Více se dočtete v srpnovém číslu časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down