22.04.2008 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K ekonomické produkci mléka

– Jednou z firem, která přišla na veletrhy s novinkami, byla i firma Guyokrma, která již patnáct let na našem trhu nabízí produkty pro výživu, zdraví a hygienu všech kategorií hospodářských zvířat. Pro uvedení do problematiky je třeba uvést, že zmiňovaná firma je dceřinou společností francouzské skupiny Evialis, která vyprodukuje 5,826 milionů tun krmných směsí ročně.
„Protože obchodní prostor pro premixy se stále zužuje, rozhodli jsme se rozšířit svoji nabídku o další produkty, konkrétně o aditiva,“ uvedl ředitel české pobočky Ing. Martin Musílek a pokračoval: „Pro chovatele skotu máme řešení, jak zefektivnit ekonomiku výroby mléka. Jednou z alternativ je vylepšit kvalitu objemných krmiv vyvazovačem mykotoxinů T5X a podpořit činnost celulolytických mikroorganismů preparátem Nitroshure. Oba jmenované produkty patří k našim novinkám, které jsme představili i na letošním veletrhu Animal Vetex počátkem dubna.“
Stěžejní podmínkou pro dosažení maximální užitkovosti je dostat do dojnice adekvátní množství sušiny. Základem jsou kvalitní objemná krmiva, přičemž v našich podmínkách jde zejména o kukuřičnou siláž, dále vojtěškovou nebo travní senáž a jejich kombinace.
Nekvalitní siláž v krmné dávce vznikající při chybně provedené konzervaci se prostřednictvím mykotoxinů a plísní podepisuje nejen pod snížený příjem sušiny, potažmo nižší produkci mléka, ale i pod zdravotní problémy dojnic. K úpravě sušiny siláže s obsahem toxických metabolitů některých plísní lze využít zmiňovaný vyvazovač mykotoxinů, který přináší trojí efekt. Za prvé vyvazuje mykotoxiny přímo z krmiva. S tím souvisí i ochrana jaterního parenchymu před rezidui jmenovaných škodlivin. A konečně jejich pozitivní role spočívá v podpoře přirozené imunity zvířat. V obecné rovině lze říci, že vyvazovače působí při nízké koncentraci mykotoxinů preventivně, ale při vyšším zaplísnění krmné dávky mají léčebný účinek.
Preparát Nitroshure se přidává do krmné směsi pro podporu činnosti celulolytických mikroorganismů. Zdrojem postupně rozpustného dusíku je močovina chráněná tukovou vrstvou. Je ale třeba zdůraznit, že ochrana močoviny před degradací nesmí být taková jako u vitamínů, k jejichž efektivnímu využití je třeba, aby se vstřebávaly až v tenkém střevu. V případě močoviny použitá technologie úpravy umožňuje uvolňování dusíku postupně po dobu šesti hodin. Vyvinutý preparát přináší úsporu nákladů, konkrétně 150 g přípravku je adekvátní 850 g sójového šrotu. Zvýšená žravost, zlepšení tvorby mikrobiální bílkoviny a stravitelnosti vlákniny – to je další přínos Nitroshure pro maximalizaci mléčné užitkovosti.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down