11.01.2016 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kachna pro dvorky i velkochovy

V našich chovech se na bázi pekingských kachen chová hned několik hybridních kombinací, a to Hortobáďská pekingská, Cherry Valley, RITO, Star 53 nebo TTH. Přitom v rozmnožovacích chovech bylo evidováno celkem 97 325 kusů, zahrnujících 81 708 matek a 15 617 otců.

 

Podle zatím posledních statistických údajů měla z výše uvedeného počtu 97 325 kachen, evidovaných v rozmnožovacích chovech, největší zastoupení hybridní kombinace Cherry Valley, kterou reprezentuje 62 123 kusů, respektive 9850 otců a 52 273 matek. Významné zastoupení v našich chovech má se 21 204 kusy (3467 otci, 17 737 matkami) také kombinace Star 53, následovaná hybridem RITO s celkovým počtem 11 938 ptáků (1932 otců, 10 006 matek).

V rozmnožovacích chovech nejrozšířenějšího masného hybridu pekingských kachen se využívají jak produkty anglického šlechtění, tak linie francouzské provenience. Při dodržení technologického postupu chovatelé standardně dosahují u jatečných kachen ve věku 41 dnů průměrnou hmotnost okolo tří kilogramů, a to při ztrátách do 2,5 % a konverzi pod 2,2 kg krmné směsi na kilogram přírůstku. Rozhodující je dosažení maximálního denního přírůstku v počáteční fázi výkrmu, kdy poměr spotřeby krmiva a přírůstku je nejpříznivější.  Nejen zpracovatelé, ale i spotřebitelé kladně hodnotí vysokou výtěžnost masa z prsní svaloviny (která dosahuje podílu 19 % z jatečného trupu  bez kůže a kostí), a dále ze svaloviny stehen (odpovídající úrovni 14,5 %), a to při nízkém podílu tuku.

V hobby chovech se pekingské kachny chovají ve dvou typech, a to americkém (plemeno kachna americká pekingská) a evropském, vyšlechtěném v Německua Anglii (kachna pekingská kolmá).

O příkladech optimalizované výživy a nejčastějších onemocněních kachen v komerčních chovech se dočtete v únorovém čísle časopisu Náš chov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down