Organizátoři Národní výstavy českého strakatého skotu v Radešínské Svratce letos pojali předvečer výstavy jako debatní. O aktuálních otázkách současného zemědělství diskutovala čtrnáctičlenná skupina lidí, a to nejen z oboru. Hosty vybral, pozval a diskusi také moderoval Ing. Jaroslav Michal, předseda představenstva PROAGRO Radešínská Svratka, a. s.
V hotelu Medlov asi 12 km od hlavního města strakatého skotu Radešínské Svratky se konal „kulatý stůl“ s cílem představit produkční zemědělství Vysočiny a poukázat na problémy, se kterými se zemědělci setkávají. Přinášíme nejdůležitější momenty a věty, které zazněly:
V úvodu vystoupil předseda ZD Nové Město na Moravě Vladimír Molva, který představil činnost podniku a pochlubil se, jakých výsledků šlo v tomto roce na v družstvu na Vysočině dosáhnout: řepka ozimá 5 t/ha, pšenice ozimá až 9 t/ha, průměrná užitkovost českého strakatého skotu 9331 litrů.
Superschopnosti dojné krávy
V podobném duchu přispěl do diskuse předseda Svazu chovatelů holštýnského skotu ČR Ing. Josef Diviš. Vysvětlil rozdíl mezi koloběhem metanu a CO2, z čehož vyplynulo, že dojná kráva není problém, ale řešení: „Kráva, která dojí, je klíč k udržitelné budoucnosti. Zhruba 7 % neúrodného trvalého travního porostu na Zemi jsou schopni využít pouze přežvýkavci – z trávy dělají kvalitní živočišnou bílkovinu. Stejná produkce mléka s polovinou dojnic oproti roku 1995 představuje poloviční emise.“ Na otázku zkušeností s dojicími roboty v Selektě Pacov odpověděl stručně: „Robot nekouří, nepije, nenosí neschopenky a sexuálně neharaší.“
Analýza rizik
Ing. Pavel Šandera, předseda představenstva AGRO Zvole, a. s. sdělil, že obavy zemědělců z budoucnosti nemá rád. Strach znamená podle něho i krach. „Analýza rizik je v tomto případě lepší a důležitější.“ Zde jsou významná rizika v chovu dojeného skotu podle Ing. Šandery:
1) Vlastní neschopnost (krmení, genetika, reprodukce, zdraví, lidské zdroje)
2) Společenská poptávka – kde jednotlivec nic nezmůže a musí se sdružit (krávy produkují metan, spotřebovávání vodu, týrání ve velkochovech, telátka brzo od krav…)
3) Riziko politické necitlivosti (ovlivnění společenské poptávky – „vše dovezeme“, daně, legislativa – viz Srí Lanka, kde se přeorientovali pouze na bio, zakázali některá hnojiva a následoval téměř hladomor, dotace)
„Uvědomme si, že koláč dotací je pouze jeden. Jakým výpočtem vzniklo oněch 23 % na redistributivní platbu? Půda se musí chránit a nesmí být předmětem spekulativního kapitálu. Přirozené je předkupní právo toho, kdo na ní hospodaří. Potravina se stala samozřejmostí. Je dehonestována práce oněch 2 % lidí pracujících v zemědělství. Traktorista se stydí za to, že jezdí s traktorem. Málo říkáme, že jsme na svou práci hrdí…,“ pokračoval Ing. Pavel Šandera ve svém zajímavém vystoupení. Na závěr nabídl své vize řešení:
Prezentovat fakta občanům, novinářům, na sociálních sítích.
Vysvětlovat politikům dopady politických rozhodnutí.
Zaplatit své zástupce.
Být připraven k občanské neposlušnosti.
Umět prodat svou práci (vyrábět kvalitní potraviny již nestačí).
Vypěstovat si hrdost a respekt – nikdo to za nás neudělá.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!