03.08.2022 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Když se chce, všechno jde

Na úpatí České Kanady, dva kilometry severovýchodně od Slavonic, se nachází malá vesnička Mutišov s 28 obydlenými domy. V několika posledních letech získala poměrně velký věhlas poté, co se proměnila v bylinkovou obec. Pro spoustu milovníků kvalitních, čerstvých mléčných výrobků bez chemie, ale i nejrůznějších za studena lisovaných olejů je Mutišov zase cílem oblíbených nákupů. Pravidelně tu navštěvují Kryzanovu farmu, která je spolu s dalšími farmářskými dobrotami nabízí ze dvora.

Na mutišovské usedlosti začal v době dosídlování této oblasti sedlačit nejprve praděda a poté děda dnešního mladého hospodáře Vojty Kryzana, přičemž rodina v té době zároveň hospodařila i na statku ve Světlé pod Javořicí, odkud pochází. Následovalo založení Státního statku Nová Bystřice, který využíval až do roku 1985 zdejší hospodářské prostory pro své býky a telata.

„Mému otci bylo 61 let, když jsme zažádali o navrácení původních 14 hektarů pozemků a se starým traktorem a kombajnem jsme se společně pustili do jejich obdělávání. Stáj zaplnilo osm mléčných krav a tím to bylo zpečetěno. Jsem rád, že se táta dožil i postupného rozvoje farmy, zemřel před dvěma lety ve věku 92 let,“ říká otec Vojty Kryzana Jaroslav.

Výměru rodina v průběhu let rozšířila na dnešních 120 hektarů, přičemž třetinu z nich tvoří louky a pastviny, zbytek orná půda. Na ní se Kryzanovi věnují pěstování kukuřice na siláž, směsek jetelovin, pšenice, ječmene a řepky, malá část je vyhrazena i bramborám.

Zdejší hospodářství je jedním z těch, kde vytrvali s chovem mléčného skotu až do dnešních dnů. „Sice nyní část z našich 44 krav připouštíme býkem plemene masný simentál, s produkcí mléka ale hodláme určitě pokračovat,“ informuje mladý sedlák Vojta.

Aby ne, když si jejich výtečné mléčné produkty oblíbilo tolik zákazníků z širokého okolí. Kryzanovic minimlékárna a prodejna přímo v prostorách farmy fungují již deset let a jejich duší, srdcem a tváří je Vojtova maminka Hana. Týdně zpracuje okolo 180 litrů kravského mléka, z něhož pod jejíma rukama vzniká 27 druhů výrobků, jejichž pestrou paletu průběžně neúnavně rozšiřuje, letos v létě třeba o levandulový sýr. Ke koupi je tu spousta různých sýrů, žervé, tvarohy, pribináčky, jogurty a mléčné dezerty.

Více si přečtete v Zemědělci v regionu pro Jihočeský kraj.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down