Asi polovina ze třiatřiceti chovů východofríských ovcí finalizuje mléčnou produkci. Patří k nim i manželé Sabáčkovi z Nové Vsi u Volfartic na Liberecku, kteří chovají původně německé plemeno s vynikající plodností a mléčnou užitkovostí od roku 2013. Za sezónu zpracují asi deset tisíc litrů ovčího mléka, z něhož vyrábějí zejména čerstvé a zrající sýry. Svůj poctivý přístup k chovatelské práci zúročili letos v září, když od Agrární komory Libereckého kraje obdrželi ocenění výrobek roku v kategorii mléko a mléčné výrobky.
Pokud jde o chovatelskou praxi, Michal a Monika Sabáčkovi nejsou úplní začátečníci. První ovčácké zkušenosti sbírali již před dvanácti roky, kdy se jim naskytla příležitost ke koupi šesti hektarů pastvin. Pro jejich smysluplné využití pořídili ovečky a vybudovali nezbytné chovatelské zázemí.
„Začínali jsme s francouzským masným plemenem charollais. Záhy jsme však přešli na východofríské ovce, které poskytují přeci jen rozmanitější užitek. V sýrárně, kterou jsme za podpory MVDr. Ing. Antonína Hermana uvedli do provozu před dvěma roky, zpracujeme okolo deseti tisíc litrů ovčího mléka. Vyrábíme čerstvé ovčí sýry přírodní nebo s kořením a květy, ale také zrající sýr s úpravou ve vosku. O kvalitě finálního produktu rozhoduje vlídné zacházení a poctivý přístup ke zvířatům, ale i dodržování zásad hygieny při získávání a finalizaci mléka. Spokojené zvíře a kvalitní mléko je základ, na němž se dá stavět. Plánujeme i další produkty, nápadů bychom měli hodně, ale vše se odvíjí od finančních možností a času. Zatím se chceme soustředit na udržení kvality, na jakou jsou naši zákazníci zvyklí,“ sdělil na
úvod své záměry Michal Sabáček.*
Více se dočtete v listopadovém čísle časopisu Náš chov.