Pro zemědělský podnik Pivkovice a. s., na Strakonicku je produkce mléka klíčovou disciplínou živočišné výroby. Významné zlepšení ekonomických výsledků přinesl až koncept, který management podniku vypracoval ve spolupráci s externími poradci. Zejména díky přijatým opatřením ve výživě a zvládnutému odchovu jalovic, podpořeným příkladnou týmovou prací, se chovatelům z Jihočeského kraje daří postupně naplňovat záměr efektivně vyrábět mléko.
Společnost Pivkovice, a. s., která vznikla v roce 1996 a o osm let později se stala součástí holdingu Rabbit Trhový Štěpánov, a. s., hospodaří na výměře 1200 hektarů zemědělské půdy. Na 900 ha orné půdy pěstuje tržní i krmné plodiny pro provozovanou živočišnou výrobu. V té se zaměřuje především na chov skotu, doplněný o výkrm brojlerových kuřat. Pokud jde o dosahovanou produkci, v loňském roce chovatelé dodali do mlékárny 4,8 milionu litrů mléka a na jatky 2270 tun kuřecího masa.
Chov skotu zmiňovaného zemědělského podniku reprezentuje 480 dojnic holštýnského plemene, přičemž se započtením zvířat telat a jalovic, včetně vysokobřezích, chovatelé evidují bezmála tisíc krav. Produkční stáje má společnost v Netonicích, kde je 300 dojnic a dále v Bílsku, kde zároveň probíhá veškeré telení a následné rozdojování krav. Na středisku Pivkovice jsou celkem tři odchovny mladého skotu a konečně v Radějovicích je stáj s výběhem o výměře 6,5 ha pro krávy stojící na sucho a vysokobřezí jalovice.
„Ve středisku v Netonicích, kde se o farmu stará Ing. Václava Bohmová, máme somatické buňky celoročně na průměru 150 až 200 tisíc v mililitru mléka. Vynikající tržnost mléka 99,8 % je dána i tím, že zde máme dojnice ustájené v dobrých podmínkách a procento léčených zvířat je zde minimální. Naproti tomu na farmě v Bílsku máme se somatikou problém. Proto jsme přistoupili k její kompletní rekonstrukci, která současně přinese i možnost navýšení celkového počtu dojnic až na 700 kusů. Když jsem v roce 2017 nastoupila do podniku, do mlékárny se dodávalo 3,7 miliónu litrů a dojilo se 24 litrů na ustájenou krávu. Loňský rok jsme uzavřeli na 29,4 litrech mléka na ustájenou dojnici, přičemž za prvních šest měsíců letošního roku jsme dosáhli již 30,6 litru. Pokud půjde vše tak, jak má, plánovaný cíl 35 litrů na ustájenou krávu je dosažitelný. Samozřejmě to není výsledek práce jednoho člověka. Pokud chcete výsledky, vše si musí sednout a parádně fungovat. Základ je mít okolo sebe spolehlivé lidi, kteří vám pomohou tlačit tu pomyslnou káru dál. Také je skvělé, že vedení nás podporuje a je ochotné investovat do rozvoje farmy. Všechno se tak dělá hlavně pro zvířata, která nám to vracejí,“ uvedla zootechnička Zdeňka Chyczyiová, která vystudovala obor veterinární prevence na SOŠ v Boskovicích.*
Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!