05.06.2012 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klece podle evropských směrnic

Na konci loňského roku splňovalo požadavek směrnice Rady č. 1999/74 EC vztahující se k zákazu využívání konvenčních klecí k produkci konzumních vajec asi osmdesát procent domácích chovatelů. Pro technologickou výměnu zakázaných klecí za alternativní technologie, reprezentované obohacenými klecemi, podlahovými systémy, voliérami nebo výběhy většina z nich využila stávajících kapacit. Podobně postupovala i akciová společnost AGPI v Písku, pro níž je produkce konzumních vajec jedním z pilířů živočišné produkce.

Počátky zmiňované akciové společnosti sahají až do roku 1966, tedy do období centrálního plánování. Na výrobu čerstvých konzumních vajec a výkrm vepřového masa specializovaný Společný zemědělský podnik v Písku postupně rozšířil své podnikatelské aktivity ještě o agrochemické služby. V roce 1991 se podnik přetransformoval na akciovou společnost AGPI, a. s., která se vedle činností tehdejšího SZP zabývá ještě chovem krav bez tržní produkce mléka, výkrmem býků a brojlerových kuřat.
„V současné době je společnost organizačně členěna do divizí, z nichž největší jsou rostlinná výroba, výroba vajec, výroba vepřového masa a divize agroslužeb. Dále se zabýváme chovem krav bez tržní produkce mléka, výkrmem skotu a chovem brojlerových kuřat, který jsme po letech obnovili ve spolupráci s akciovou společností Vodňanská drůbež,“ uvedl ředitel společnosti Ing. Jiří Leskovec.
Divizi rostlinné výroby tvoří dvě střediska – Ražice a Krsice, která slouží k zajištění krmivové základny pro živočišnou výrobu. Z obhospodařované výměry 4500 ha zemědělské půdy je 3.900 ha orné, na níž pěstují zejména obiloviny, zastoupené ozimou pšenicí (1650 ha) a ozimým ječmenem (780 ha).
Divize výroby vepřového masa je soustředěna do několika provozů v okresech Písek a Tábor. Do výkrmových hal naskladněná selata pocházejí jednak z vlastního chovu, jednak je chovatelé nakupují ze zahraničí. Drtivá většina z šesti tisíc tun vyprodukovaného vepřového masa skončí ve zpracovatelských provozech ZŘUD-masokombinát Písek a Kostelecké uzeniny.
V rámci divize Agroslužeb pak společnost nabízí průmyslová hnojiva a chemické přípravky na ochranu rostlin.

Čtyřiačtyřicetiletá tradice
Nosnice se v podniku chovají již čtyřiačtyřicet let. Původní koncepci chovu slepic v halách na podestýlce v sedmdesátých letech nahradily vícepodlažní klece. Tím se významně navýšila kapacita jednotlivých snáškových hal, konkrétně z 6000 na 21 600 kusů. Současná výroba vajec je soustředěna do provozu Vajax Písek a do několika servisních středisek s odchovem kuřic. Technologickou výměnu konvenčních klecí vyplývající ze směrnice Rady č. 1999/74 EC chovatelé rozfázovali do několika etap.
„Náš záměr, který reaguje na požadavky Evropské unie zahrnuje nejen výměnu konvenčních klecí ve zrekonstruovaných stávajících halách typu BIOS, ale i výstavbu nových velkokapacitních hal. Vynaložené investice byly podpořené finanční dotací z evropských zdrojů, respektive z Programu rozvoje venkova,“ pokračoval první muž AGPI, a. s.
Obohacené klece jsou ekonomicky nejvýhodnější povolenou technologií na výrobu konzumních vajec. Tohoto faktu využili i jihočeští chovatelé, kteří uvedenou alternativu zvolili na své farmě v Písku. Vzhledem k požadavku na zvětšení prostoru minimálně o 200 cm2 na každou nosnici však mají ve zrekonstruovaných snáškových halách méně nosnic.
„Ve čtyřech ze šesti momentálně provozovaných halách máme obohacené klece typ Eurovent 1500, které nám dodala firma Big Dutchman. Do celkem 300 skupinových klecí umístěných ve čtyřech řadách a ve třech etážích naskladníme osmnáct tisíc nosnic, což je v porovnání s dosud využívanými klecemi o 3600 kusů méně. Z povolených technologií jsou však obohacené klece stále nejekonomičtější možností,“ vypočítal dále Ing. Leskovec.

Celou reportáž najdete v červencovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down