07.02.2018 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontaminace krmných surovin mykotoxiny je celosvětově vysoká

Společnost EW Nutrition provedla celosvětový monitoring kontaminace mykotoxiny. Zkoumány byly zejména vzorky pšenice a kukuřice, ale testování byly podrobeny i vzorky ječmene, tritikale a sóji.

Šance, že budou v Latinské Americe v roce 2017 nalezeny suroviny neobsahujici mykotoxiny aflatoxin, deoxynivalenol (DON-vomitoxin), fumonisin, T-2 toxin a zearalenon, byla velmi nizká. Výsledkem analýzy celkem 610 vzorků bylo 585 pozitivních výsledků. Vysoký výskyt kontaminovaneho materiálu byl vysledován i v Asii. Tam byl zjištěn obsah mykotoxinů v 38 vzorcích z celkovych 39 testovaných. V Evropě počet kontaminovanych surovin v průběhu roku poklesl: Zatímco v prvním pololetí vykazovalo zatížení mykotoxiny ještě 84 % surovin, prokázaly analýzy nové sklizně ve třetím a čtvrtém čtvrtletí pouze 58 % kontaminovanych vzorků.  Aflatoxiny jsou produkovány toxigenními kmeny Aspergillus flavus a A. parasiticus . Tyto plísně kontaminují obilí buďto již na poli, nebo i během skladování za podmínky dostatečně vysoké vlhkosti a teplot potřebnych pro tvorbu plisní. Jak maximální, tak i střední naměřené hodnoty aflatoxinu v Asii, Latinské Americe a v USA v prvním pololeti 2017 evropské mezní hodnoty pro bezpečné suroviny překročily. Výsledky navíc ukazují, že v připadě kontaminace aflatoxiny je koncentrace často dostatečně vysoká na to, aby u zvířat způsobila závažna poškození.

EW Nutrition představuje MasterRisk – program a služba pro posouzení mykotoxinové zátěže MasterRisk je elektronicky online-nástroj, ktery byl vytvořen pro lepší zaznamenání těchto interakci a jejich důsledků, aby tak přispěl k efektivnimu řizeni problematiky mykotoxinů.*

Podle tiskové informace vydané společností EW Nutrition

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down