(Komerční prezentace) NutriStabil je zařízení pro kontrolu stability siláží a jejich hygienickou nezávadnost. Dnes se stává normálem teplota v letních měsících ve stáji a na jamách přes 40 °C. NutriStabil nám pomůže zodpovědět otázku, zda naše siláž odolá těmto podmínkám.
Firma NutriVet, s. r. o. se přes 25 let zabývá hodnocením aerobní stability konzervovaných krmiv. Byli jsme jedni z prvních firem, které laboratorně začali měřit aerobní stabilitu konzervovaných krmiv a TMR. Stejně dlouhou dobu se snažíme přijít s přístrojem, který umožní kontrolu konzervovaného krmiva zootechnikem v reálných podmínkách na vlastní farmě. Nyní přicházíme se stabilním řešením, kdy zařízení NutriStabil umožňuje měřit teplotu krmiva a prostředí. Cílem firmy NutriVet je zachovat organické živiny v silážích pro dojnice.
Proč se zajímat o aerobní stabilitu konzervovaných krmiv?
Konzervovaná krmiva po otevření silážního prostoru (aeraci krmiva) mohou být nestabilní díky mikrobiální činnosti. Zvýšená aktivita kvasinek a plísní, dále rozkládá organické živiny, zejména pohotovou energii. Zahřívání siláží snižuje příjem sušiny a vzniklé sekundární jedovaté metabolity způsobují zdravotní problémy u zvířat, mezi které můžeme řadit snížení mléčné produkce a kvality živočišných produktů. Tento proces probíhá v závislosti na okolní teplotě, resp. ročním období. Pro tento účel jsme vypracovali systém sledování teplot pod obchodním názvem NutriStabil.
Vlastnosti přístroje NutriStabil
Jedná se o digitální teploměr (datalogger), který má zabudovaný vlastní wifi router a je schopen se připojit na firemní síť. Uživatel sleduje zjištěné hodnoty pomocí mobilu, PC v kanceláři, nebo tabletu. Aplikace je součástí přístroje. Ukazuje trendy ve změně teplot zaznamenaných do grafů. Kromě měření teplot krmiva, datalogger ukazuje i teplotu prostředí, abychom mohli sledovat závislost změn teplot prostředí na změnách teploty krmiva.
Jak řešit problémy v chovu způsobené sekundární fermentací?
Proces silážování a krmení závisí na mnoha faktorech, některé můžeme ovlivnit a některé bohužel ne. I když průběh dozrávání na poli, vlastní sklizeň, naskladnění a následné zakrytí vstupního materiálu je v každém podniku podobný, liší se možnostmi a použitím různých typů konzervačních přípravků, odlišností technického vybavení atd. Výsledek by měl být stejný, tj. vyrobit pro zvířata dostatečné množství hygienicky nezávadného krmiva, které je aerobně stabilní. V případě horší kvality je potřeba upravit odběr krmiva a interval mezi krmením vzhledem k ročnímu období.
Jak přístrojem odhalit změnu v aerobní stabilitě?
Přístroj NutriStabil zjistí, zda se konzervované krmivo zahřívá nebo je stabilní, čímž vám umožní včasnou reakci, než klesne reálná kvalita a produkce mléka. Přímo nám ukáže za jak dlouho po odebrání z jámy a vystavení vzduchu se krmivo začne zahřívat. Zajímá nás doba, kdy dojde k navýšení teploty o 3 °C vzhledem k okolní teplotě a zda v tomto intervalu jsme schopni krmivo zkrmit. Přístroj indikuje problém, který je obtížně řešitelný, ale existují na trhu přípravky (kys. citronová, kys. propionová), které po aplikaci na silážní stěnu nebo přidáním do TMR zpomalují mikrobiální činnost. Následně je potřeba projít podrobně postup při silážování a být připraven na další sezónu, aby se eliminovaly případné nedostatky.
Sledování teploty TMR a jednotlivých složek tvořící TMR během dne, by se mělo stát běžnou praxí, v různých obdobích roku. Pokud budeme znát skutečnost o změně teplot konzervovaných krmiv a TMR obzvláště v letním období, tak budeme schopni lépe reagovat na potřeby zvířat, omezit ztráty energie a eliminovat výkyvy v produkci mléka.
Přístroj bude vystaven na výstavě Animal Tech v Brně.
Více najdete v Našem chovu 4/2025.