11.03.2019 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konzervace vojtěšky přípravky nového typu

Vývoj nových silážních přípravků se obecně považuje za jeden z hlavních motorů pokroku v oblasti silážování. Většinou se dělí na chemické, biologické a jejich kombinace. Chemické konzervanty mají mnoho variant podle toho, které účinné látky obsahují. Základem bakteriálních přípravků (inokulantů) jsou homofermentativní bakterie mléčného kvašení, ty mohou být doplněny bakteriemi heterofermentativními. Existují však látky, které průběh a výsledek fermentačního procesu, případně aerobní degradaci siláží mohou ovlivnit buď tím, že podpoří stávající mikroflóru nějakou živinou (např. melasa), nebo naopak některou nežádoucí mikroflóru cíleně omezí (taniny).

Novými alternativními přípravky, které by mohly mít potenciál zlepšit kvalitu siláže nebo oddálit aerobní degradaci siláží, jsou biopolymery, které vznikají například jako vedlejší produkt potravinářského nebo farmaceutického průmyslu. Dva silážní přípravky nového typu testoval i kolektiv specialistů z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves pod vedením Ing. Radko Loučky. Cílem jejich pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině 32 % s různou délkou řezanky za použití silážních přípravků, které byly pro tyto účely označené zkratkami ALB a AFS.
Základem přípravku ALB je hydrolyzát bakterie Bacillus megaterium, jehož účinnou složkou je poly-beta-hydroxy-máselná kyselina. Produkuje také kyselinu poly-γ-glutamovou. Kromě toho obsahuje speciálně zvolený mix minerálních látek. Je distribuován v kapalné formě o objemové hustotě 1300 kg/m3 a svou konzistencí je podobný zahuštěné melase.
Naproti tomu stavebním kamenem přípravku AFS je autolyzát biomasy nepatogenní půdní houby Cephaliophora tropica D3, pěstované v prostředí obohaceném o stopové prvky.
O výsledcích pokusu se můžete dočíst v dubnovém čísle časopisu Náš chov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down