08.03.2022 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kousání ocasů je multifaktoriální problém

Chovat prasata s přirozenou délkou ocasů je stále výzvou. Riziko zranění ocasu kousnutím je vysoké, a tak většina evropských zemí stále používá nepopulární a někde i zakázané kupírování ocasů. Kromě toho má kousání ocasů významný ekonomický a sociální dopad.

Pokud se budete pídit po odpovědi na otázku: Proč se prasata koušou, většinou se dočtete, že kousání ocasu, ale i uší jsou symptomy stresu.

Vědci rozlišují kousání na primární a sekundární. Je-li dříve nepoškozený ocas zraněn agresivními nebo frustrovanými prasaty v kotci, jedná se o primární kousání. Předpokládá se, že toto chování je z velké části způsobeno chybami v managementu chovu, například přeplněním kotců, nedostatkem krmných míst či obohaceného materiálu.

Kousání ocasů kvůli nekróze je možná ještě častější než primární kousání ocasů. Metabolické procesy, které vedou k tvorbě nekrotické tkáně, jsou doprovázeny podrážděním a svěděním v postižených oblastech. To může být důvod, proč se napadené prase nebrání okusování, které pro něho ve skutečnosti znamená úlevu. V pokročilém stádiu může takové chování přerůst v kaudofágii. Pach poraněné tkáně a krve přitahuje i další prasata, která začnou postiženého jedince také okusovat. V této fázi není daleko ke kanibalismu.* 

O výsledcích výzkumu na snížení rizika kousání ocasů se dočtete v článku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D., který vyjde v dubnovém čísle časopisu Náš chov.

Ocas je indikátorem zdraví, proto kupírování je odstraněním indikátoru, nikoliv problému
Oběti kousání mohou být rozpoznány podle držení ocasu
Vhodný čas na kontrolu držení ocasů je při krmení
Doporučuje se kousavé prase pozorovat po dobu 10 až 15 minut, aby se zjistilo, zda pokračuje v kousání
Ocas selete se strupovitou oblastí na špičce ukazuje vývoj nekrózy

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down