Ukázkové podhorské hospodářství podobné těm, která jsou k vidění v katalozích cestovních kanceláří, lákajících k poznání alpských přírodních krás, buduje přímo v Rožnově pod Radhoštěm Miroslav Horut se svou rodinou. Kochat se pravidelně postupnými pokroky mají možnost již několik let zákazníci mířící sem za účelem nákupu některého z více než dvaceti druhů mléčných bioproduktů, jejichž výroba je doménou mladé paní Horutové. Skutečně obdivuhodné vzhledem k tomu, že hospodařit se zde začalo až v roce 2001 na pouhých sedmi hektarech půdy, a že vyjma rozjezdu podnikání a veškerých stavebních činností vychovávají Horutovi ještě dvě děti – jedenáctiletého Miroslava a patnáctiletou Julii.
„Na tomto místě měli původně záhumenek rodiče mojí maminky – hektar půdy a dvě až tři krávy. Já jsem se rozhodl vydat se touto cestou po absolvování rožnovské zemědělské školy, krátkém působení ve zdejším družstvu a také muzeu. Chov mléčných krav byl jasnou volbou, stejně tak následné zpracovávání produkce. Jde alespoň částečně o určitou nezávislost, a to je pro mě hodně důležité,“ říká Miroslav Horut.
Aktuálně se na farmě nachází celkem 35 kusů českého strakatého skotu, z toho 23 dojnic. Denní produkce mléka činí 250 až 300 litrů a je zpracovávána přímo ve faremní minimlékárně, zhruba jednou týdně pak mléko putuje i do valašskomeziříčské mlékárny. Od roku 2004, kdy se tu začaly vyrábět první produkty, se jejich škála značně rozšířila, a to až na současných 24. K původně pouze čerstvým sýrům přibyly postupně i polotvrdé, zrající, ricotta či gouda, ale také uzený nebo řecký sýr, pletence, uzlíky a sýr s bílou plísní, zde nazvaný hormelín. Kromě mléka, smetany, podmáslí, kyšky, másla a tvarohu jsou ke koupi i jogurty s mnoha příchutěmi a vanilkový tvarohový krém Pasečánek pro děti.
Profesionální zpracování
Bol některých farem – ne úplně dobře zvládnutý marketing, způsobený ať již nedostatkem času, zkušeností, kreativity nebo finančních prostředků, se zdejšího hospodářství netýká. Profesionálně zpracované poutače, plakáty, ale i samotný design výrobků, zejména jogurtů ve vkusně potištěných papírových, kompostovatelných kelímcích, zákazníky jednoznačně láká. Je to i jeden z důvodů, proč se celá polovina produkce prodá přímo na farmě, zbytek pak odebírají různé hotelové resorty v turisticky atraktivních Velkých Karlovicích, ale i regionální prodejny.
S odbytem produkce tedy problém rozhodně není, výrazně horší situace však je, co se týče možnosti dalšího rozšíření obhospodařovaných pozemků, ať již pronájmem či koupí. „Zaznamenáváme nyní u nás skutečně obrovský tlak na nákup půdy. Zájem o ni mají lidé, kteří doposud podnikali ve zcela jiných oborech, často ve městech, a mají chuť začít hospodařit. Mohou si dovolit nabídnout mnohem více peněz, čímž se cena půdy samozřejmě navyšuje. A protože řada vlastníků ke své půdě nemá vůbec žádný vztah, podobné nabídky vítá,“ informuje farmář.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!