Chov králíků má na území České republiky dlouhou historii. Ve větší míře se u nás tito hlodavci začali chovat před zhruba sto padesáti lety. Zpočátku nebyla hlavním cílem chovu produkce masa, ale kožešin. Už v dávné minulosti ale králíci zpestřovali život dětem sedláků, sloužili jim na hraní.
První zmínky o výskytu králíků na území ČR pocházejí z patnáctého století. Od sedmdesátých let devatenáctého století docházelo k masivnímu dovozu plemen králíků. Tehdy se k nám dostala například plemena francouzský beran nebo anglický beran.
V polovině devatenáctého století se pořádaly výstavy, kde se vystavovali nejen králíci, ale také výrobky z kožešin. Takové výstavy probíhaly až do padesátých let dvacátého století. Na začátku minulého století došlo k popularizaci chovu králíků. První spolek byl u nás založen v roce 1902. Tehdy také začal vycházet časopis Králíkář. V dalším období se pořádaly králičí hody na podporu konzumace masa králíků.
V současnosti se stále rozšiřuje počet plemen. Králík se mimo jiné uplatňuje i při zoorehabilitaci. V Evropě i u nás ale klesá spotřeba králičího masa. Je potřeba větší osvěta zaměřená na prospěšnost jeho konzumace.
Informace z oblasti chovu králíků zazněly na semináři Nové směry v intenzivních a zájmových chovech králíků, který proběhl na půdě České zemědělské univerzity v Praze (ČZU).
V posledním desetiletí měl chov králíků na našem území klesající tendenci, ale situace se začala zlepšovat. V roce 2010 se v České republice dohromady ve velkochovech i malochovech chovalo 8306 tisíc králíků, ale v roce 2019 už jen 4887 tisíc. V roce 2020 došlo k navýšení na 4926 tisíc kusů.
K meziročnímu zvýšení došlo v malochovech, zatímco na farmách byl zaznamenán pokles. Malochovatelé v roce 2020 chovali čtyři milióny králíků na výkrm a měli 680 tisíc chovných. Na velkých farmách se stav králíků na výkrm snížil z 250 tisíc v roce 2019 na 235 tisíc v roce 2020. Množství chovných zvířat ve velkochovech ve stejném období kleslo ze dvanácti na jedenáct tisíc.
K nárůstu u drobnochovatelů došlo i díky pandemii způsobené šířením koronaviru Covid-19. Králík se stal vítaným obohacením jídelníčku, a především určitou jistotou dostupnosti kvalitní potraviny.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!