Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. Praha Uhříněves, ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Vědeckým výborem výživy zvířat, Komise výživy odboru živočišné výroby ČAZV uspořádal již 14. ročník konference Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2022. Přednáška jedné z odbornic VÚŽV se týkala posouzení antibakteriálních vlastností extraktů konopného semínka.
O antibakteriální aktivitě extraktu z konopí vůči bakterii Salmonella enteritidis přednášela prof. MVDr. Eva Skřivanová, Ph.D. Bakteriální rod Salmonella se řadí k významným alimentárním patogenům způsobujícím onemocnění lidí i zvířat po celém světě, a to jak v rozvojových, tak i hospodářsky vyspělých zemích. V zemích Evropské unie (EU) je každý rok hlášeno přes 91 000 případů salmonelóz. Onemocnění vyvolané salmonelami se nejčastěji projevuje jako gastroenteritida vyznačující se průjmy, horečkou a bolestmi břicha. U imunokompromitovaných jedinců se však můžeme setkat i s extraintestinálními infekcemi. Pro člověka jsou primárním zdrojem nákazy drůbeží produkty včetně masa a vajec. Přednášející vysvětlila, že po zákazu používání antibiotických stimulátorů růstu ve výživě hospodářských zvířat, který nabyl platnosti v zemích EU v lednu roku 2006, představuje prevence infekce a následné kontaminace drůbežích produktů, značný problém. Důvodem je to, že maso je zpravidla kontaminováno obsahem trávicího traktu na jatkách. Pro snížení rizika lze využít několik strategií, včetně přídavku látek s antimikrobiálními účinky do krmiva. Mezi tyto alternativní antibiotické látky patří probiotika, prebiotika, organické kyseliny nebo rostlinné extrakty. Konopí seté (Cannabis sativa L.) se vyznačuje vysokým obsahem látek s mnoha terapeutickými účinky, z nichž nejvýznamnější jsou analgetický, antioxidační, protizánětlivý, ale i antibakteriální nebo kancerogenní. Antimikrobiální aktivita extraktů této jednoleté dvouděložné byliny je úzce spjata zejména s obsahem kanabinoidů. Zkoumána byla v řadě studií, kde byl potvrzen účinek vůči grampozitivním i gramnegativním patogenům. Předpokládá se, jak řekla přednášející, že in vitro testováním konopných extraktů by se mohlo docílit významných antibakteriálních účinků těchto látek vůči bakteriím rodu Salmonella a zajistit tak snížení kontaminace drůbežích produktů. Antimikrobiální aktivitu obsahových látek C. sativa L. ovlivňují také environmentální a klimatické podmínky růstu, nebo metoda extrakce. Podle přednášející prokázal výzkum antibakteriální účinek extraktu konopného semínka odrůdy Futura 75 vůči bakterii S. enterica subsp. enterica. Přídavek této látky do krmiva pro drůbež by potenciálně mohl zajistit snížení kontaminace drůbežích produktů.
Podrobněji v časopisu Krmivářství 1/2023.