Náklady na krmivo pro prasata představují 65–70 % nákladů produkce vepřového masa. Ale vzhledem k okolnostem na globálním trhu se nečeká výrazné zlepšení. Spíš naopak. O to důležitější je dbát na kvalitu krmiv, na kterou se zakládá při pěstování na poli, přepravě ke zpracování i při samotném krmení. Podle zpráv z posledních let mají vědci stále na čem pracovat.
Kvalitní krmiva jsou předpokladem vysoké užitkovosti hospodářských zvířat a efektivní produkce. Zejména v případě monogastrů, jakým jsou i prasata, jsou kvalita a cena obilovin při dosahování zisku klíčové. Jenže s přihlédnutím k vývoji na trhu v posledních letech předpovídají vědci a poradci z irské organizace Teagasc, kteří se věnují chovu prasat, že náklady na krmivo budou tvořit 75 % celkových nákladů a v nejbližší době neočekávají žádné změny k lepšímu. Proto je mimořádně důležitá odpovídající kontrola kvality, aby byla zajištěna nutričně bohatá a bezpečná krmiva pro efektivní výživu prasat.
Několik pravidel kontroly
Při snaze o redukci nákladů na krmivo je třeba, aby chovatelé dokázali zavést spolehlivý systém kontroly kvality pro všechny komponenty krmné dávky, a to zejména v chovech, kde si sami vyrábí krmné směsi – ať už z vlastních, či nakupovaných zdrojů – a tudíž je na nich plná zodpovědnost za kontrolu kvality krmiva.
Aby kvalita krmné dávky odpovídala doporučovaným standardům, měli by chovatelé dbát několika zásad:
1. Při nákupu obilovin a dalších krmiv se ujistit, že pochází pouze od spolehlivých dodavatelů, kteří mají účinný systém kontroly kvality.
2. Pravidelně sledovat a respektovat seznam povolených surovin a schválených limitů.
3. Pro zajištění vyrovnané užitkovosti prasat je doporučena přinejmenším vizuální kontrola a sledování fyzikálních vlastností veškerých přijímaných krmiv, která během příjmu k dalšímu zpracování:
• mají být bez plísní, nečistot, kamenů a jiných příměsí,
• nesmí být kontaminována hlodavci nebo ptáky,
• mají být sypká a nelepivá,
• nesmí obsahovat žádné vlhké skvrny nebo známky zahřívání,
• mají charakteristickou vůni, texturu a celkový vzhled.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!