Výživa odpovídající věku, zdravotnímu stavu a aktivitě prospívá lidem i zvířatům. K faktorům, které mohou do značné míry ovlivnit kvalitu výživy, patří i způsob manipulace s krmivy, pravidelnost podávání a přihrnování, ale i materiál povrchu krmného stolu, jeho údržba a stav.
O důležitosti podávání optimalizované krmné dávky sestavené z kvalitních a nutričně hodnotných toho bylo ve spojení s dojnicemi již napsáno mnoho. Všichni přežvýkavci potřebují svou krmnou dávku s co nejstabilnějším složením a podávanou v pravidelných intervalech, protože to vyhovuje jejich bachorové mikroflóře. Také se tím zásadně redukuje nebezpečí vzniku metabolických poruch. Kráva, která je v pohodě a dobrém zdravotním stavu, přijímá krmivo podstatně častěji, než si mnozí představují, a to zhruba deset- až čtrnáctkrát za den. S tím souvisí potřeba jeho dobré dostupnosti.
Od žlabů ke krmným stolům
Dříve se krmivo všude zakládalo do krmných žlabů, v němž jej měla zvířata v dosahu až do chvíle, než ho zkonzumovala (nebo v horším případě vyházela). Jenže na druhou stranu se tam může zvyšovat riziko kontaminace, zejména plísněmi, pokud nejsou ze žlabu pečlivě odstraňovány veškeré zbytky. Což v době nedostatku či nespolehlivosti pracovních sil může být nemalý problém. Pokud není jeho tvar vyřešen doslova šalamounsky, jak je vidět například na záběru pořízeném ve francouzské odchovně plemených limousinských býků Le Pôle de Lanaud. Přesto jsou i dnes k vidění chovy, kde zakládání krmiva – ať už jádra nebo TMR – do klasických žlabů (betonových či vymezených dřevěnými deskami) a udržení jejich čistoty zvládají bez problémů. Jako v mnoha jiných oborech, je to o lidech.
Dalším možným problémem jsou ztráty krmiv při zakládání. Není-li krmný vůz dobře nastaven (a řízen), může být krmivo z větší či menší části sypáno do průjezdové chodby před krmný žlab, nebo naopak až za něj pod nohy zvířat. Ale krmivo mohou ze žlabu vyhazovat i samotná zvířata, což jsou další z důvodů, proč se na většině chovů krmné žlaby nechaly vybourat a byly nahrazeny tzv. krmným stolem, jehož údržba a úklid může být podstatně snadnější.
Jenže i tato technologie má své nevýhody. Na rovných krmných stolech dochází při konzumaci k odhrnování krmiva z dosahu kravských jazyků, což se nejčastěji řeší pravidelným přihrnováním, které má nejenom vliv na četnost příjmu krmiva, ale také na pohodu zvířat a zdraví paznehtů.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!