19.08.2021 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita senáže i bezpečnost práce

Produkce konzervovaných objemných krmiv je pravidelným tématem vědeckých prací, seminářů a konferencí v řadě zemí celého světa, protože ne všude mají možnost využívat pastevní porost v průběhu celého roku. Existuje několik pravidel, která se týkají přípravy, průběhu a bezpečnosti a určitě stojí za dodržení.

Travní senáž tvoří nejméně čtvrtinu roční krmné dávky ve většině chovů s dojeným i masným skotem. Na kvalitě senáže záleží, do jaké míry se podaří sestavit vyrovnanou krmnou dávku s příznivou cenou a dosáhnout odpovídající užitkovosti u chovaných zvířat. K hodnocení kvality senáže se používají různá kritéria. Jedním z nich je stravitelnost sušiny (DMD). Například v Irsku se DMD pohybuje mezi 58–78 procenty, přičemž průměr zůstává na nepříliš dobrých 65 %. Jak tento ukazatel zlepšit? Na tuto otázku hledala odpověď celá řada firem a institucí. Vznikla spousta metodik a nejenom Joe Patton a Michael O´Donovan z irské Agriculture and Food Development Authority – Teagasc – radí, co je potřeba udělat, aby se zlepšila průměrná kvalita senáží.

  1. Množství a kvalita

Prvním krokem ke zlepšení kvality při výrobě senáže je rozhodnutí o tom, kolik a jakého typu senáže bude potřeba. Tomu je pak přizpůsobeno využívání a ošetřování travních porostů, které má farma k dispozici. Je třeba mít na paměti, že čím vyšší užitkovost je od zvířete očekávána a čím méně koncentrovaného krmiva chce chovatel používat, tím kvalitnější objemné krmivo musí mít k dispozici. Jinou potřebu má kráva stojící na sucho, jinou matka s teletem či býk ve výkrmu.

  1. Načasování seče

Senážování je jednou z řady činností, která vyžaduje nejenom pečlivé plánování, ale také značkou dávku flexibility, protože správné načasování seče do značné míry ovlivňuje kvalitu výsledného produktu. Vegetační fáze travního porostu při sklizni je jedním z nejdůležitějších faktorů, které rozhodují o kvalitě senáže. Když se na většině porostu objevují květenství, stravitelnost sušiny se bude pohybovat kolem 70 % a s každými 2–3 dny bude klesat o 1 bod. Polehlé pícniny s odumřelým materiálem u bází rostlin budou mít DMD o další 3–4 % nižší. Možným krokem ke zlepšení průměrné kvality senáže je naplánování první seče spíše kolem poloviny května než poloviny června. Nicméně to se také odvíjí od řady předchozích událostí, například od využívání a ošetřování porostů v předchozím roce, průběhu počasí během zimních a jarních měsíců, stáří a skladby porostu a rychlosti růstu.*

Více si přečtete ve Farmáři č. 8

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down