Kyselina fytová a fytáza ve výživě hospodářských zvířat

Kyselina fytová je chemická sloučenina, která má původ v rostlinných buňkách. Představuje zde hlavní formu fosforu. Pokývá 50 až 85 % fosforu v semenech obilovin, olejnin a luštěnin. Její umístění je situováno do buněčných jader.

Kyselina fytová je meziproduktem metabolismu inositolfosfátu. Soli kyseliny fytové – fytáty napomáhají dormanci semen a tvoří pro ně zásobní centrum pro energii a minerální látky. Její syntéza probíhá z D-myo-inositolu-1, 3, 4, 5, 6-pentakisfosfátu a je katalyzovaná enzymem inositol-pentakisfosfát-2-kinázou (EC: 2,7.1.158).

Nutriční význam kyseliny fytové ve výživě zvířat

Kyselina fytová vykazuje silné chelatační účinky pro řadu minerálních látek. Afinita ke kationtům klesá v tomto pořadí Cu2+, Zn2+, Co2+, Mn2+, Fe3+, Ca2+. V praxi to znamená, že nadbytek kyseliny fytové v dietě zvířat  vede k nedostatku těchto minerálů s následkem anémie, podvýživy, snížení užitkovosti, mortality čerstvě narozených mláďat, snížení plodnosti, časné osteoporózy a snížení imunity. Nicméně kyselina fytová může být využívána jako komplexační činidlo pro detoxifikaci těžkých kovů z organismu nebo snižovat přebytek některých minerálů a tím například zabránit usazení v kloubech, cévách a jiných částech těla. Inositol obsažený v molekule kyseliny fytové  je řazen do skupiny vitamínu B a myoinositol-6-fosfát vykazuje anti kancerogenní účinky in vivo, například u rakoviny tlustého střeva.

Ing. Hana Abigail Gruberová

Prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c

Doc. Ing. Pavel Horký, Ph.D.

Ing. Sylvie Skaličková, Ph.D.

Doc. Ing. Petr Škarpa, Ph.D.

Prof. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.

Mendelova univerzita v Brně

Kontakt: pavel.horky@mendelu.cz

Článek najdete v Krmivářství 6/2018.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *