Evropská komise na žádost Rady zveřejnila studii o nových genomických technikách. Studie ukazuje, že nové genomické techniky, což jsou techniky pro změnu genomu organismu, mají potenciál přispět k udržitelnějšímu potravinovému systému v rámci cílů Zelené dohody pro Evropu a strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“.
Studie zároveň konstatuje, že stávající právní předpisy o GMO přijaté v roce 2001 nejsou pro tyto inovativní technologie vhodné. Komise nyní zahájí rozsáhlý a otevřený konzultační proces s cílem projednat pro tyto biotechnologie návrh nového právního rámce.
Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová uvedla: „Studie, kterou dnes zveřejňujeme, dospěla k závěru, že nové genomické techniky mohou podpořit udržitelnost zemědělské produkce v souladu s cíli naší strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“. Jelikož nám leží na srdci především ochrana životního prostředí a bezpečnost spotřebitelů, je nyní načase vést otevřený dialog s občany, členskými státy a Evropským parlamentem, aby společně rozhodli o dalším postupu pro využívání těchto biotechnologií v EU
Zdroj EK.