V závislosti na rostlinném zdroji obsahuje jednu nebo více aminokyselin. Byly zjištěny případy nedostatků lyzinu, metioninu, argininu, treoninu nebo tryptofanu v závislosti na výběru složek. Byl také zaznamenán nedostatek minerálů, jako je vápník, fosfor, draslík a jód. Vitamíny jako riboflavin a B12 a omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, jako je EPA a DHA, nejsou produkovány rostlinami. Doplňková syntetická forma, se musí dodat, aby se dávky dostaly na stejnou úroveň.
Zdroje složek pro zvýšení těchto nedostatků by byly krystalické aminokyseliny, jako je lysin HCl nebo DL metionin. Pro vegetariánské krmivo, které povoluje živočišné bílkoviny z vajec a mléka, může být pro splnění požadavků dostačující doplnění výrobku ze sušených vajec, a izolátu syrovátkových bílkovin. Makrominerály, jako je vápník, draslík a sodík, mohou být jistě doplněny prostřednictvím přírodních zdrojů, jako je mletý vápenec (uhličitan vápenatý), chlorid draselný nebo sůl (chlorid sodný). I když jsou tyto nedostatky a/nebo excesy náročnější, lze je zvládnout pečlivým složením a opatřeními pro kontrolu kvality. Na druhé straně byly zaznamenány přebytky stopových minerálů, jako je měď, selen a jód.
Většina látek bude vyžadovat nějaký druh tepelného zpracování (vaření), které pomůže zlepšit využití škrobu a bílkovin a dodat příchutě. Vegetariánské konzervy nejsou běžné a obvykle tvoří velmi tvrdý, pastovitý produkt.
Podrobněji v časopisu Krmivářství 4/2022.*